Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την πρώτη Τροποποίηση του Προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την πρώτη Τροποποίηση του Προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς την Υπουργό Εργασίας αναφορικά με την πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Πρώτη Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΕΦΚΑ»

Στη 2η Συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ για το 2018, ως θέμα της Ημερήσιας Διάταξης διαβάζουμε την τροποποίηση του Προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ κατά 210.094.084 €. Συγκεκριμένα πρόκειται για παράταση των επιχορηγήσεων μέσω της μεταφοράς των σχετικών πιστώσεων από το οικονομικό έτος 2017 στο 2018.

Οι πιστώσεις αυτές προορίζονταν να καλύψουν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (189,3 εκ. €) και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ (20,8 εκ. €). Πρόκειται δε για ποσά που δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν κατά το προηγούμενο έτος όπως θα έπρεπε.

Την ίδια στιγμή, βάσει στοιχείων που δημοσιεύει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Ιανουάριος 2018), τα ληξιπρόθεσμα των ΟΚΑ ανέρχονται σε 1,754 δις € το Νοέμβριο του 2017 εκ των οποίων 711εκ. € είναι του ΕΟΠΥΥ και 1,043 δις των υπόλοιπων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Για τις εκκρεμείς συντάξεις συνταξιοδότησης δεν έχουμε εικόνα ποιο ήταν το υπόλοιπο που εκκρεμούσε στις 31/12/2016, γνωρίζουμε μόνο ότι οι πληρωμές έφτασαν τα 455 εκ. € χωρίς να δίνονται στοιχεία για το συνολικό ποσό που εκκρεμεί.

Τα νούμερα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα μεγέθη που είναι γραμμένα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, βάσει των οποίων υπάρχει ταμειακό πλεόνασμα 35,2 εκ. € και λογιστικό πλεόνασμα 207,7 εκ. €.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1. Για ποιο λόγο δεν απορροφήθηκαν τα ποσά των επιχορηγήσεων εντός του 2017;

2. Πώς προχωράει η κάλυψη των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ βάσει και των χρονοδιαγραμμάτων; Ποιο είναι το τρέχον υπόλοιπο εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης;

3. Ποια είναι η πραγματική λογιστική απεικόνιση των μεγεθών του ΕΦΚΑ εφόσον συμπεριληφθούν σε αυτά και τα ληξιπρόθεσμα του φορέα προς άλλους φορείς, πολίτες και επιχειρήσεις; Εξακολουθεί να υφίσταται πλεόνασμα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση της Υπουργού εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση