Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις αποζημιώσεις των κατοίκων του Χαλκειούς και της Σούδας συνεπεία του μεταναστευτικού.

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις αποζημιώσεις των κατοίκων του Χαλκειούς και της Σούδας συνεπεία του μεταναστευτικού.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα:  «Εκκρεμεί ακόμη η αποζημίωση των κατοίκων Χαλκειούς και Σούδας Χίου».

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018, συζητήθηκε επίκαιρη ερώτησή μου σχετικά με τις αποζημιώσεις των κατοίκων Χαλκειούς και Σούδας για ζημιές που έχουν υποστεί από πρόσφυγες και μετανάστες. Οι κάτοικοι περιμένουν εδώ και πάνω από 18 μήνες τις αποζημιώσεις τους και ενώ έχουν παρέλθει σχεδόν 11 μήνες από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που όριζε τους δικαιούχους.

Στη συζήτηση, λάβαμε τη διαβεβαίωση από τον τότε Υπουργό κ. Μουζάλα ότι η σχετική ρύθμιση θα ερχόταν στη Βουλή για ψήφιση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, βάσει των πρακτικών, ο κ. Μουζάλας αναφέρει: «Εφαρμόζουμε τα ίδια ακριβώς, που εφαρμόσαμε για τη Μόρια. Οι κάτοικοι των Χαλκειών θα έχουν όλη τη βοήθεια, μέσα στα όρια του δυνατού, που μπορούμε να δώσουμε. Συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες τους. Σας λέω ότι τις επόμενες ημέρες έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο και θα έρθει στη Βουλή.» 

Έκτοτε, έχει περάσει σχεδόν ενάμισης μήνας και η ρύθμιση δεν έχει έρθει στη Βουλή, ενώ στο μεταξύ άλλαξε και η ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επειδή είναι εξαιρετικά μεγάλο το διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η αποζημίωση των κατοίκων, ενώ στο μεσοδιάστημα έχουν ήδη υποστεί και νέες ζημιές για τις οποίες θα απαιτηθεί νέα καταγραφή και διαδικασία αποζημίωσης

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πότε θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η διάταξη για τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Χίου συνεπεία του μεταναστευτικού;

2. Σε τι ύψος ανέρχεται το ποσό της αποζημίωσης που έχει εγκριθεί;

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του Υπουργού στη συνέχεια:

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση