Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Visa-Schengen)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Visa-Schengen)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών και Ναυτιλίας για το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Visa-Schengen).

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. τον Υπουργό Εξωτερικών

2. την Υπουργό Τουρισμού

3. τον Υπουργό Εσωτερικών

4. τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα:  «Πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Schengen)». 

Για ακόμα μια χρονιά, βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Μαρτίου και το πρόγραμμα έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (visa Schengen), το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά από το 2012, βρίσκεται στον αέρα. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε ούτε φέτος να κινηθεί εγκαίρως και να εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εφαρμοστούν οι απλοποιημένες διαδικασίες που διευκολύνουν την επίσκεψη τουριστών από τα τουρκικά παράλια. Σήμερα, είμαστε σχεδόν στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το ΥΠ.ΕΞ. για το μέλλον του προγράμματος. Θυμίζουμε ότι πέρυσι το πρόγραμμα είχε εγκριθεί, μετά και από δική μας παρέμβαση και πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επειδή:

Οι οικονομίες των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις τουριστικές ροές από τη γειτονική χώρα.

Τα νησιά μας, εξαιτίας των πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης στενάζουν υπό το βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιες οι μέχρι σήμερα ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εγκριθεί και για το τρέχον έτος η visa Schengen;

2. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αναμένεται να ληφθεί η έγκριση για τη συνέχιση του προγράμματος και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;

3. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει ήδη να εγκριθεί το πρόγραμμα visa Schengen για το 2018; 

Ο ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών στη συνέχεια:

Απάντηση Ε. Κουντουρά σε Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Visa... by Notis Mitarachi on Scribd

 

Απάντηση Ε. Κουντουρά σε Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Visa... by Notis Mitarachi on Scribd

 

Απάντηση Ν. Τόσκα σε Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Visa-Sch... by Notis Mitarachi on Scribd

 

Απάντηση Π. Κουρουμπλή σε Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Vis... by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση