Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων ΕΦΚΑ πρώην ΟΓΑ γεννηθέντων το 1950

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων ΕΦΚΑ πρώην ΟΓΑ γεννηθέντων το 1950

Ερώτηση Ν. Μηταράκη & Φ. Αραμπατζή προς την Υπουργό Εργασίας για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων ΕΦΚΑ πρώην ΟΓΑ γεννηθέντων το 1950.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων ΕΦΚΑ πρώην ΟΓΑ γεννηθέντων το 1950».

Με το νόμο 4387/2016 και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από 1.1.2017, οι ασφαλιστικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ μεταφέρθηκαν στον Ενιαίο Φορέα. Με την ένταξη των αγροτών στον ΕΦΚΑ άρχισαν να σημειώνονται δυσλειτουργίες και προβλήματα στην έκδοση των συντάξεων. Να σημειωθεί ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι συντάξεις του ΟΓΑ εκδίδονταν εγκαίρως για κάθε δικαιούχο ο οποίος συμπλήρωνε το 67ο έτος της ηλικίας του, χωρίς να απαιτείται καν η έκδοση προσωρινής σύνταξης. Επιπλέον, με την ίδρυση του ΕΦΚΑ υπήρξε μια γενικότερη απορρύθμιση του συστήματος, με τους αγρότες να μη γνωρίζουν ούτε σε ποια υπηρεσία πρέπει να απευθύνονται, ούτε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για την έκδοση της σύνταξής τους.

Επειδή όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους δικαιούχους συνταξιοδότησης από τον (πρώην) ΟΓΑ, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Πόσες είναι σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης των αγροτών; Εκδίδονται οι συντάξεις των γεννηθέντων το 1950, όπως θα συνέβαινε με το προηγούμενο σύστημα;

2. Για ποιους λόγους παρατηρείται να μην εκδίδονται ουσιαστικά οι συντάξεις ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ;

3. Πώς αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ τις περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης αγροτών; Είναι σε θέση να υπολογίσει τον ασφαλιστικό χρόνο και τις εισφορές και να εκδώσει συντάξεις;   

4. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία ενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων; 

Οι ερωτώντες βουλευτές,

Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου

Φωτεινή Αραμπατζή, βουλευτής Σερρών

 

Δείτε την απάντηση της Υπουργού στη συνέχεια:

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση