Βουλή

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πληρώνουν τη ΔΕΗ και αξιώνουν ανάλογες υπηρεσίες (Ερώτηση & Απάντηση)

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πληρώνουν τη ΔΕΗ και αξιώνουν ανάλογες υπηρεσίες (Ερώτηση & Απάντηση)

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέβαλε ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, για τις πολύωρες, επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος στη Χίο.

Ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με το θέμα:

«Κατέθεσα σήμερα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας εξηγήσεις για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος στο νησί μας, που έχουν προκαλέσει σωρεία προβλημάτων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι καταναλωτές καταβάλλουν κάθε μήνα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού τους στους λογαριασμούς ρεύματος και θα πρέπει να λαμβάνουν ανάλογες υπηρεσίες.

Δεν μπορούμε να περνάμε ώρες στο σκοτάδι, να προκαλούνται ζημιές σε τρόφιμα, φάρμακα και συσκευές, να απειλείται η ασφάλεια στις μετακινήσεις, και να ακούμε όλων των ειδών τις δικαιολογίες, ενώ το πρόβλημα παραμένει. 

Ο Υπουργός και η εταιρεία οφείλουν να απαντήσουν: Πού οφείλονται οι διακοπές, πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργία του δικτύου και αν έχουν γίνει οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης. Τέλος θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες για τυχόν δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων για ζημιές που έχουν υποστεί.» 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Επαναλαμβανόμενες, πολύωρες διακοπές ρεύματος στο νησί της Χίου».

Τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνονται συνεχώς διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του νησιού της Χίου, η χρονική διάρκεια των οποίων κυμαίνεται από κάποια λεπτά έως και πολλές ώρες. Οι διακοπές αυτές δημιουργούν σειρά σοβαρών προβλημάτων: στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στην κυκλοφορία στους δρόμους, λόγω μη λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, βλάβες σε ηλεκτρονικές συσκευές και γενικότερη αναστάτωση στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Οι αιτιάσεις του ΔΕΔΔΗΕ δεν αποδεικνύονται πειστικές, καθώς άλλοτε πρόκειται για «προγραμματισμένες διακοπές λόγω συντήρησης», άλλοτε για «ξαφνικές βλάβες σε καλώδια», άλλοτε ευθύνεται η «ξαφνική κακοκαιρία».

Επειδή

• νοικοκυριά και επιχειρήσεις καταβάλουν σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους στους λογαριασμούς ρεύματος και αξιώνουν ανάλογες υπηρεσίες 

• Οι αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινή ζωή και κινδύνους στη δημόσια υγεία και ασφάλεια

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σε ποιους λόγους οφείλονται οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος στη Χίο;

2. Ποια η κατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης; Έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης;

3. Τι μέτρα λαμβάνει η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα; Ποιο το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση;

4. Πώς μπορούν να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες, αλλά και οι ιδιώτες για τυχόν ζημιές που έχουν υποστεί συνεπεία των διακοπών ρεύματος;  

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

Δείτε την απάντηση του Υπουργού στη συνέχεια:

Απάντηση Γ. Σταθάκη σε ερώτ... by on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση