Βουλή

Καθυστερεί η λύση του νερού στη Χίο, εξαιτίας της ΔΕΗ και της ανικανότητας της κυβέρνησης

Καθυστερεί η λύση του νερού στη Χίο, εξαιτίας της ΔΕΗ και της ανικανότητας της κυβέρνησης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέθεσε ο Ν. Μηταράκης, σχετικά με την καθυστέρηση ηλεκτροδότησης της μονάδας αφαλάτωσης που θα εξυπηρετεί τη ΔΕ Αγίου Μηνά, ενώ έκανε και την ακόλουθη δήλωση:

«Η μονάδα αφαλάτωσης στον Άγιο Μηνά, μπορούσε να είναι λειτουργική μέσα στο καλοκαίρι και θα κάλυπτε τις ανάγκες της περιοχής, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΥΑΧ και την εξέλιξη του έργου. Όμως, τελευταία στιγμή, όλος ο προγραμματισμός πάει πίσω. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ηλεκτροδοτήσει εγκαίρως το έργο, παρόλο που το σχετικό τέλος σύνδεσης έχει πληρωθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου. Μια κυβέρνηση που απαξίωσε συνειδητά τη ΔΕΗ, συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο και ολοκληρωμένα έργα, λίγο πριν αφήσει το τιμόνι της χώρας.

Όλα αυτά είναι απαράδεκτα. Οφείλει ο Υπουργός να τοποθετηθεί και να εξηγήσει τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτή η καθυστέρηση, το χρονοδιάγραμμα της ηλεκτροδότησης του έργου και φυσικά αν η ΔΕΔΥΑΧ θα αποζημιωθεί σε περίπτωση μη έγκαιρης λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης, εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων του ΔΕΔΔΗΕ.

Ακόμα και στις τελευταίες ημέρες των ΣΥΡΙΖΑ, εμείς οφείλουμε να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο. Χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα εγκαταλειφθεί.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Το διαλυμένο σύστημα ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ θέτει σε κίνδυνο ολοκληρωμένα έργα»

Η ΔΕΥΑ Χίου βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής της υποδομής καθώς και της προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού για μονάδα αφαλάτωσης η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ΔΕ Αγίου Μηνά Χίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι δοκιμές του εξοπλισμού διαρκούν έως και δεκαπέντε ημέρες, ενώ σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών, αυτές θα μπορούσαν να αρχίσουν στις 10 Ιουνίου.

Όμως ο ΔΕΔΔΗΕ, υπεύθυνος για την ηλεκτροδότηση, ενημέρωσε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο χρόνο αυτό, λόγω έλλειψης υλικών. Ως αποτέλεσμα, το έργο δε μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί, οι δοκιμές δεν θα γίνουν εγκαίρως και άρα δεν θα είναι δυνατή η έγκαιρη παράδοση. Σημειωτέον ότι, h πληρωμή του τέλους σύνδεσης έχει ήδη γίνει από τις 19 Φεβρουαρίου και το διάστημα αυτό των 3,5 σχεδόν μηνών κρίνεται περισσότερο από αρκετό, προκειμένου να γίνουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ. Η ανεπάρκεια αυτή είναι ήδη κατακριτέα όταν πρόκειται για ηλεκτροδότηση κατοικιών. Είναι όμως παντελώς απαράδεκτη και πρέπει να οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες, όταν πρόκειται για δημόσια έργα κοινής ωφέλειας. 

 Με δεδομένο ότι:

• Η μονάδα αφαλάτωσης είναι απαραίτητη για την υδροδότηση της ΔΕ Αγίου Μηνά.
• Οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των επισκεπτών, αλλά και τη μείωση των βρόχινων αποθεμάτων.
• Η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στον ικανοποιητικό χρόνο που είχε στη διάθεσή του δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την κατάσταση της επιχείρησης, όσο και της ΔΕΗ.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Γιατί δε μπορεί να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ σε έγκαιρη ηλεκτροδότηση της μονάδας αφαλάτωσης, ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές και να παραδοθεί το έργο; Ποια είναι τα εμπόδια στη διαδικασία και τι κάνει η εταιρεία προκειμένου να ξεπεραστούν;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να ηλεκτροδοτήσει το έργο; 
3. Πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΥΑΧ στην περίπτωση που εξαιτίας (πράξεων ή παραλείψεων) του ΔΕΔΔΗΕ, το έργο δεν λειτουργήσει εγκαίρως και διαταραχτεί η υδροδότηση της κοινότητας;  

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση