Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης του Σκυλίτσειου, Γενικού Νοσοκομείου Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης του Σκυλίτσειου, Γενικού Νοσοκομείου Χίου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο Νότης Μηταράκης αναφορικά με τις οφειλές και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Προς τους Υπουργούς

• Υγείας κ. Αν. Ξάνθο

• Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη

 

Θέμα: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κινδυνεύει να μείνει το «Σκυλίτσειο»

Πιο ορατός από ποτέ είναι ο κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης του Γ. Ν. Χίου «Σκυλίτσειο» μετά την άρνηση του τοπικού γραφείου της ΔΕΗ να προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες διακανονισμού των οφειλών του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, η ΔΕΗ απαιτεί την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Γενικού  Νοσοκομείου Χίου οι οποίες ανέρχονται στο 1 εκατ. Ευρώ και στην τελευταία απόπειρα που κατεβλήθη από τους εκπροσώπους του Νοσοκομείου για τον διακανονισμό της οφειλής και την εξεύρεση λύσης,  το τοπικό γραφείο δήλωσε αναρμόδιο παραπέμποντας την υπόθεση του διακανονισμού και την λήψη των σχετικών αποφάσεων στην κεντρική διοίκηση!

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα το νοσοκομείο κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να … ξεμείνει από ρεύμα με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του και τους κινδύνους που θα δημιουργηθούν για τους ασθενείς.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να επιτευχθεί ο διακανονισμός των οφειλών και να απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης του Γ. Ν. Χίου;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

 

Δείτε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών

 

Όπως αναφέρεται σχετικά, «προϋπόθεση για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο Νοσοκομείο είναι η υποβολή αιτήματος από το Σκυλίτσειο για τη ρύθμιση των οφειλών του». Ωστόσο το Υπουργείο αλλά και η Διοίκηση της ΔΕΗ «προσπερνούν» το γεγονός ότι μέρος των παλαιότερων οφειλών βαρύνουν την ΔΕΠΑΝΟΜ και ότι το τοπικό γραφείο της ΔΕΗ δηλώνει αναρμόδιο για τον διακανονισμό ενός τόσο μεγάλου ποσού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερώτηση του κ. Μηταράκη για τα χρέη του Νοσοκομείου απευθυνόταν και στο Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο η ηγεσία του, παρά το γεγονός ότι εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται, δεν απάντησε. Απέδειξε για μια ακόμη φορά την περιφρόνηση της στους θεσμούς και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι έχει μετατραπεί σε παθητικό παρατηρητή των μεγάλων προβλημάτων που συσσωρεύονται στον τομέα της υγείας.

Δείτε την απάντηση του Π. Σκουρλέτη στη συνέχεια >

 

Δείτε την απάντηση του Π. Πολάκη στη συνέχεια >

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση