Βουλή

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ σχετικά με αμοιβές εξωτερικών συμβούλων από την Κυβέρνηση

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ σχετικά με αμοιβές εξωτερικών συμβούλων από την Κυβέρνηση

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης και άλλοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την έγκριση αμοιβής €800.000 για υπηρεσίες διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την παροχή συμβουλευτικού έργου προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την επίτευξη Συμφωνίας. Οι Βουλευτές ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τους εν λόγω εμπειρογνώμονες, ενώ αναφέρονται και στον Κορεάτη Σύμβουλο, συνεργάτη του πρώην Υπουργού Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας « Παρασκήνιο» του Σαββάτου 30/1/2016 εγκρίθηκαν 800.000 ευρώ με απόφαση σας ως αμοιβή για τις υπηρεσίες «διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων» με σκοπό «την παροχή συμβουλευτικού έργου» προς  την ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την επίτευξη Συμφωνίας.

Ένα από τα καίρια και όχι μόνο ζητήματα είναι αν η υπηρεσιακή δομή του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες και έπρεπε να δαπανηθεί ένα τέτοιο υπέρογκο ποσό την ώρα που κόβονται κύριες συντάξεις, ενώ η κατάσταση και σε άλλους τομείς όπως στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική. Επίσης εντύπωση προκαλεί η ανεπαρκής ανάρτηση στη «Διαύγεια» η οποία περιορίζεται απλά στην αναγραφή του εγκεκριμένου ποσού χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε την ιστορία του « κορεάτη συμβούλου» του προκατόχου σας κ. Βαρουφάκη η οποία είχε πολλές μαύρες τρύπες και ο οποίος φέρεται να διεκδικεί από το ελληνικό Δημόσιο ένα υπέρογκο ποσό.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. υπουργός:

 

1)    Ποιοι είναι αυτοί οι « διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες» και πως θα γίνει η επιλογή τους ή αν έχει ήδη γίνει;
2)    Ποιο είναι το ακριβές περιγραφόμενο αντικείμενο εργασίας τους το οποίο καλύπτουν και στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί η υπηρεσιακή δομή του υπουργείου σας;
3)    Να δοθεί στη δημοσιότητα η ακριβής κατανομή των ποσών προς τους επιλεγέντες εμπειρογνώμονες
4)    Υπάρχει οφειλή του Ελληνικού Δημοσίου προς τον κορεάτη σύμβουλο του κ. Βαρουφάκη ή σε άλλους συμβούλους του πρώην υπουργού, και αν ναι σε ποιο ποσό ανέρχεται το ύψος αυτών των αμοιβών;

 

Με εκτίμηση

 

Οι ερωτώντες βουλευτές:

 

1)    Γιακουμάτος Γεράσιμος, βουλευτής Β Αθηνών
2)    Μηταράκης Παναγιώτης , βουλευτής Χίου
3)    Γιαννάκης Στέργιος, βουλευτής Πρεβέζης
4)    Μπουκώρος Χρήστος, βουλευτής Μαγνησίας
5)    Γιόγιακας Βασίλειος, βουλευτής Θεσπρωτίας
6)    Αντωνίου Μαρία, βουλευτής Καστοριάς

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση