Βουλή

Ερώτηση για ενδεχόμενο περικοπής της σύνταξης όσων αγροτών συνεχίσουν να εργάζονται

Ερώτηση για ενδεχόμενο περικοπής της σύνταξης όσων αγροτών συνεχίσουν να εργάζονται

Κοινή ερώτηση Ν. Μηταράκη και Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής της σύνταξης όσων αγροτών συνεχίσουν να εργάζονται. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: “Ενδεχόμενο περικοπής της σύνταξης όσων αγροτών συνεχίσουν να εργάζονται”

Κύριε Υπουργέ

Στο άρθρο 20 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αναφέρεται, ότι θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η μείωση ισχύει για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.

Είναι προφανές ότι όσοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγρότες συνταξιούχοι είτε θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Αν η συγκεκριμένη διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες.

2. Εάν, στη περίπτωση που η διάταξη αφορά  και τους συνταξιούχους αγρότες, προτίθεται να τους εξαιρέσει.

3. Εάν, αντιλαμβάνεται τις συνέπειες και τα αδιέξοδα των ρυθμίσεων του άρθρου 20, του Ν. 4387/2016, στη περίπτωση που η διάταξη  θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι εάν περικοπεί  το 60% της πενιχρής σύνταξής τους, θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1) Απόστολος Βεσυρόπουλος – Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

2) Μηταράκης Παναγιώτης – Βουλευτής Χίου ΝΔ

3) Παναγιωτόπουλος Νικόλαος – Βουλευτής Καβάλας ΝΔ

4) Κεφαλογιάννη Όλγα – Βουλευτής Α’ Αθηνών

5) Οικονόμου Βασίλειος – Βουλευτής Επικρατείας

6) Κασαπίδης Γεώργιος – Βουλευτής Κοζάνης

7) Χαρακόπουλος Μάξιμος – Βουλευτής Λάρισας ΝΔ

8) Κέλλας Χρήστος – Βουλευτής Λάρισας ΝΔ

9) Καρασμάνης Γεώργιος – Βουλευτής Πέλλας ΝΔ

10) Κεφαλογιάννης Γιάννης – Βουλευτής Ρεθύμνου ΝΔ

11) Δήμας Χρίστος – Βουλευτής Κορινθίας ΝΔ

12) Στύλιος Γεώργιος – Βουλευτής Αρτας ΝΔ

13) Κόνσολας Εμμανουήλ – Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

14) Γεωργαντάς Γεώργιος – Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ

15) Καραμανλή Άννα – Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

16) Βούλτεψη Σοφία – Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

17) Φορτσάκης Θεόδωρος – Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

18) Μπουκώρος Χρήστος – Βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ

19) Αναστασιάδης Σάββας – Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

20) Αντωνίου Μαρία – Βουλευτής Καστοριάς ΝΔ

21) Δαβάκης Αθανάσιος – Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ

22) Κουκοδήμος Κώστας – Βουλευτής Πιερίας ΝΔ

23) Σταμάτης Δημήτριος – Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

24) Ανδριανός Ιωάννης – Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

25) Καράογλου Θεόδωρος – Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

26) Γιαννάκης Στέργιος – Βουλευτής Πρέβεζας ΝΔ

27) Μπασιάκος Ευάγγελος – Βουλευτής Βοιωτίας ΝΔ

28) Καββαδάς Αθανάσιος – Βουλευτής Λευκάδας ΝΔ

29) Τσιάρας Κωνσταντίνος – Βουλευτής Καρδίτσας ΝΔ

30) Μπούρας Αθανάσιος – Βουλευτής Αττικής ΝΔ

31) Καραμανλής Κωνσταντίνος – Βουλευτής Σερρών ΝΔ

32) Κυριαζίδης Δημήτριος – Βουλευτής Δράμας ΝΔ

33) Κουμουτσάκος Γεώργιος – Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

34) Γιακουμάτος Γεράσιμος – Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

35) Αθανασίου Χαράλαμπος – Βουλευτής Λέσβου ΝΔ

36) Σκρέκας Κωνσταντίνος – Βουλευτής Τρικάλων ΝΔ

37) Αραμπατζή Φωτεινή – Βουλευτής Σερρών ΝΔ

38) Αντωνιάδης Γιάννης – Βουλευτής Φλώρινας

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση