Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τον ανακαθορισμό του ωραρίου Τελωνείου Ε΄ Πειραιά

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τον ανακαθορισμό του ωραρίου Τελωνείου Ε΄ Πειραιά

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Οικονομικών για τον ανακαθορισμό του ωραρίου του Τελωνείου Πειραιά. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΔΤΔ Α1060878 ΕΞ 2016/7-4-2016 Α.Υ.Ο. – ΦΕΚ 1223/Β/27-4-2016) από την 1η Ιουνίου του 2016 το ωράριο λειτουργίας του Τελωνείου Ε΄ Πειραιά για τη διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων περιορίζεται κατά 4 ώρες από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή, σε σχέση με το προηγούμενο πιλοτικό καθεστώς λειτουργίας του (Δ19Α 5016609 ΕΞ2013/26-4-2013 Α.Υ.Ο.), ενώ την Κυριακή το τελωνείο λειτουργεί κατόπιν σχετικής αίτησης με δαπάνες και έξοδα του αιτούντος.

Δεδομένου ότι το Τελωνείο Ε΄ Πειραιά διαχειρίζεται το σύνολο των εμπορευματοκιβωτίων που εξάγονται δια θαλάσσης, το μειωμένο ωράριο λειτουργίας του είναι ελάχιστα συμβατό με τους χρόνους που απαιτούνται για τη φόρτωση προϊόντων εντός και εκτός Αττικής, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για μεγαλύτερους όγκους φορτίων προς εξαγωγή. Η δε επικείμενη αύξηση της εμπορευματικής δραστηριότητας στον Λιμένα του Πειραιά, βάσει των επενδυτικών σχεδίων της Cosco, είναι βέβαιο ότι θα εντείνει το πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι το 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων είχε επικροτήσει τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του μεγαλύτερου τελωνείου της χώρας ως ένα από τα μέτρα που είχαν συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και στη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σε ποια ακριβώς ποσοτικά ή και άλλα δεδομένα βασίστηκε η απόφαση ανακαθορισμού του ωραρίου λειτουργίας του Τελωνείου Ε΄ Πειραιά,
  • Εάν, πότε και υπό ποιες συνθήκες προτίθεται να επαναφέρει το ωράριο λειτουργίας του εν λόγω Τελωνείου, όπως αυτό ίσχυε πριν την έκδοση της πρόσφατης σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Βασίλειος Γιόγιακας
Απόστολος Βεσυρόπουλος
Παναγιώτης Μηταράκης
Συμεών Κεδίκογλου
Κωνσταντίνος Σκρέκας
Σοφία Βούλτεψη
Χρήστος Μπουκώρος
Κωνσταντίνος Κατσαφάδος
Γεώργιος Γεωργαντάς
Θεόδωρος Καράογλου
Χρήστος Κέλλας
Αθανάσιος Καββαδάς
Αθανάσιος Μπούρας
Βασίλειος Οικονόμου
Στέργιος Γιαννάκης
Όλγα Κεφαλογιάννη
Γεώργιος Βαγιωνάς
Νικήτας Κακλαμάνης
Ιωάννης Αντωνιάδης

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση