Βουλή

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ

Ο Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης και άλλοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν κοινή ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφορικά με το επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ. Με την εν λόγω ερώτηση, οι Βουλευτές ζητούν να μάθουν το χρονοπρογραμματισμό της Κυβέρνησης για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου και τα αποτελέσματα της εκ των υστέρων αξιολόγησης του προγράμματος την περίοδο 2007 – 2013. Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ αποτέλεσε ομολογουμένως ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιόδου 2007-2013 που λειτούργησαν με θετικό πρόσημο για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, με το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών να είναι μεγάλο. Ωστόσο εντός του 2015 – του έτους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ -το πρόγραμμα σημείωσε καμπή και στασιμότητα, με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας προς το τέλος του 2015 να σημειώνουν πως «λόγω στενότητας των προθεσμιών ολοκλήρωσης του Προγράμματος, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για να πραγματοποιηθούν νέες υπαγωγές και να προλάβουν τα έργα αυτά να υλοποιηθούν εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013».

Παράλληλα, ευρισκόμενοι πλέον ένα χρόνο μετά την επιτυχή έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την ΕΕ, θα μπορούσε ήδη να έχει ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020 ένα νέο Πρόγραμμα  για την ικανοποίηση της σχετικής ζήτησης. Αντί αυτού παρατηρείται μια αλυσιδωτή αδράνεια της Κυβέρνησης:

•    Για το σχεδιασμό του νέου Προγράμματος – Χρηματοδοτικού Εργαλείου
•    Για την έκδοση των σχετικών προσκλήσεων που θα προσδιορίζουν ουσιαστικά τα κριτήρια υπαγωγής και την κρίσιμη μάζα των δικαιούχων.

Η αδράνεια όμως αυτή ατυχώς δεν περιορίζεται στο 2015 και την έναρξη του 2016: Επιβαρύνει σημαντικά και εμπροσθοβαρώς το ΕΣΠΑ 2014-2020. Δεδομένου πως η ενεργειακή απόδοση και αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα της ΕΕ και αντικείμενο αλλεπάλληλων οδηγιών, στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014-2020, αποτελεί εκ των προτέρων αιρεσιμότητα η «Υλοποίηση ενεργειών για την προώθηση οικονομικά αποτελεσματικών βελτιώσεων στην αποδοτικότητα της χρήσης  ενέργειας από τους τελικούς χρήστες, καθώς και για την προώθηση οικονομικά αποτελεσματικών επενδύσεων στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα κατά την κατασκευή ή ανακαίνιση κτιρίων».

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή εκπληρώνει μερικώς την εν λόγω αιρεσιμότητα , καθώς ακόμη δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη θέσπιση μέτρων για τη διασφάλιση των ελάχιστων απαιτήσεων που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων σύμφωνα με τα Άρθρα 3, 4,5 της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ. Για την εκπλήρωσή της απαιτείται σχετική μελέτη που θα καλύπτει όλες τις χρήσεις των κτηρίων και θα τροφοδοτήσει την αναθεώρηση του ισχύοντος  Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης κτηρίων (Κ.Εν.Α.Κ.).

Είναι σαφές πως η Κυβέρνηση έως τώρα αστόχησε στον χρονικό προγραμματισμό για την εκπλήρωση της εκ των προτέρων αιρεσιμότητας και είναι σαφές και ζημιογόνο για τη χώρα το γεγονός ότι αυτή η αστοχία προκαλεί καθυστερήσεις στο σχεδιασμό του νέου  «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ» και στην εισροή Κοινοτικών Πόρων για τον ενεργειακό τομέα.

 

Ως εκ τούτου ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

α. Ποιος ο χρονικός προγραμματισμός του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση της μελέτης – αναθεώρησης του Κ.Εν.Α.Κ. για την εκπλήρωση της εκ των προτέρων αιρεσιμότητας και προϋπόθεσης για να ξεκλειδώσουν τα σχετικά κονδύλια;
β. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ και ποια τα συμπεράσματα της ex-ante αξιολόγησης του σχετικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την περίοδο 2007-2013 ;
γ. Υπάρχει σχεδιασμός «έκτακτης ανάγκης» για τη διαχείριση αυτού του χρονικού χάσματος για την αναθεώρηση του Κ.Εν.Α.Κ. μεταξύ των δύο Υπουργείων;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

 

1.    Σκρέκας Κωνσταντίνος
2.    Κακλαμάνης Νικήτας
3.    Κεφαλογιάννη Όλγα
4.    Καραμανλής Κωνσταντίνος
5.    Ασημακοπούλου Άννα –Μισέλ
6.    Κεδίκογλου Συμέων
7.    Κασαπίδης Γεώργιος
8.    Κεραμέως Νίκη
9.    Σταϊκούρας Χρήστος
10.    Κικίλιας Βασίλειος
11.    Αντωνιάδης Ιωάννης
12.    Δήμας Χρίστος
13.    Καραμανλή Άννα
14.    Βούλτεψη Σοφία
15.    Μπασιάκος Ευάγγελος
16.    Καββαδάς Αθανάσιος
17.    Καράογλου Θεόδωρος
18.    Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
19.    Βαγιωνάς Γεώργιος
20.    Μπουκώρος Χρήστος
21.    Γεωργαντάς Γεώργιος
22.    Αντωνίου Μαρία
23.    Μπούρας Αθανάσιος
24.    Κέλλας Χρήστος
25.    Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
26.    Μηταράκης Νότης
27.    Ανδριανός Ιωάννης
28.    Καρασμάνης Γεώργιος
29.    Αθανασίου Χαράλαμπος
30.    Γιόγιακας Βασίλειος
31.    Αναστασιάδης Σάββας
32.    Κατσανιώτης Ανδρέας
33.    Βλάχος Γεώργιος
34.    Οικονόμου Βασίλειος

 

Δείτε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση