Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Χίο

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Χίο

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνεις και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Παρασκευόπουλο και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπίρτζη αναφορικά με την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Χίο.

Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο έργο που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από την «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» με προϋπολογισμό €10,5 εκατ. βρίσκεται σήμερα στα αζήτητα, αναφέρει ότι οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις είναι εντελώς ακατάλληλες και ερωτά τους υπουργούς Υποδομών και Δικαιοσύνης εάν έχουν δρομολογήσει την επαναδημοπράτηση του έργου, αν έχουν αναζητηθεί τρόποι για την χρηματοδότηση του έργου  και ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του.

Θέμα: «Κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Χίο»

Η κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Χίο αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα του νομικού κόσμου της Χίου και της τοπικής κοινωνίας. Όμως το συγκεκριμένο έργο που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από την «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» με προϋπολογισμό €10,5 εκατ. βρίσκεται σήμερα στα αζήτητα.

Τον Μάρτιο του 2015 η «ΘΕΜΙΣ» κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο του έργου επειδή η πρώην ανάδοχος εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει εργασίες αντίστοιχες με τις πιστώσεις που έχει λάβει και ανακοίνωσε την πρόθεση της να επαναδημοπρατήσει το έργο.

Ωστόσο σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε οι σχετικές διαδικασίες δεν προχώρησαν με αποτέλεσμα ο 1ος όροφος του νέου κτιρίου να μείνει στα μπετά και να μετατρέπεται σε ερείπιο.

Ο νομικός κόσμος της Χίου επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι η κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου είναι επιτακτική ανάγκη καθώς οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις είναι εντελώς ακατάλληλες. Δεν διαθέτουν υποδομή για την ηλεκτρονική κατάθεση των εγγράφων, το κτίριο είναι απροσπέλαστο για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με κινητικά προβλήματα, δεν υπάρχουν χώροι για το αρχείο, οι δικαστές αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων τους κ.ο.κ.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προχωρήσουν για την αποπεράτωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου;

2. Η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» στην οποία προσχώρησε τον Αύγουστο του 2015 η «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» έχει δρομολογήσει την επαναδημοπράτηση του έργου;

3. Για ποιους λόγους έχει σημειωθεί αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση;

4. Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου;

5. Δεδομένων και των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων έχουν αναζητηθεί τρόποι για την χρηματοδότηση του έργου;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών

 

Με αφορμή τις απαντήσεις του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. στην υπ. αριθμ. 3513/26.02.2016 ερώτηση για την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου στη Χίο, ο Βουλευτής Χίου της ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η αδιαφορία των κυβερνώντων για τη Χίο και τους Χιώτες δεν έχει προηγούμενο. Από τις απαντήσεις τους που είμαι υποχρεωμένος να δώσω στη δημοσιότητα, καθίσταται σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία σοβαρότητα, καμία αποφασιστικότητα, καμία αξιοπιστία και καμία όρεξη για δουλειά.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης που όφειλε να πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την αποπεράτωση του έργου κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου στη Χίο, κρύβεται πίσω από τις αρμοδιότητες και δηλώνει αναρμόδιος.

Ο Υπουργός Υποδομών που έχει και την αποκλειστική ευθύνη ουσιαστικά δεν ασχολείται. Απλώς… διαβιβάζει το έγγραφο της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. το οποίο θα έπρεπε να επιστρέψει ως απαράδεκτο στην υπηρεσία.

Σε αυτό το έγγραφο ο Δ/νων Σύμβουλος αναφέρει ότι έναν χρόνο μετά την απόφαση για τη διάλυση της εργολαβίας ακόμα συνεχίζεται ο έλεγχος τελικής επιμέτρησης! Δεν μπαίνει καν στον κόπο να ενημερώσει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «μετά το κλείσιμο της εργολαβίας το έργο θα πρέπει να επαναδημοπρατηθεί»! Μας υποδεικνύει δηλαδή τι πρέπει να γίνει και όχι για το τι κάνει ο ίδιος που είναι και ο κατεξοχήν  αρμόδιος!

Όλες αυτές οι απαντήσεις φανερώνουν την υποβάθμιση και τον ευτελισμό των θεσμών και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Συνιστούν ταυτόχρονα ένα μνημείο υποκρίσιας και αδιαφορίας για τα προβλήματα του νησιού.  Δυστυχώς και το έργο της αποπεράτωσης του Δικαστικού Μεγάρου πρέπει να προστεθεί στη μαύρη λίστα που έφτιαξε η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη Χίο και τους Χιώτες».

Απάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης

Απάντηση Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

June 29, 2022
June 27, 2022
June 25, 2022
June 25, 2022
June 06, 2022

Αναζήτηση