Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για νέες δικαστικές φυλακές στο νησί της Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για νέες δικαστικές φυλακές στο νησί της Χίου

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Παρασκευόπουλο αναφορικά με την κατασκευή νέων δικαστικών φυλακών στο νησί της Χίου. Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι οι σχετικές διαδικασίες για την επιλογή της θέσης που θα ανεγερθούν έχουν αδρανοποιηθεί.

«Δημιουργούνται πλέον εύλογα ερωτήματα για το αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει την βούληση να υλοποιήσει το έργο» αναφέρει χαρακτηριστικά και καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ξεκαθαρίσει εάν επιμένει στο σχεδιασμό για την μετεγκατάσταση των φυλακών σε νέο κτίριο. Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

 

Θέμα: «Κατασκευή νέων δικαστικών φυλακών στο νησί της Χίου»

Όπως είναι γνωστό το υφιστάμενο κτίριο των φυλακών Χίου είναι σε οριακή κατάσταση και το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων δικαστικών φυλακών στο νησί της Χίου έχει τεθεί επανειλημμένα από όλους τους αρμόδιους φορείς του νησιού.

Ωστόσο η αίσθηση που επικρατεί σήμερα είναι ότι και αυτό το έργο έχει κολλήσει και ότι οι σχετικές διαδικασίες για την επιλογή της θέσης που θα ανεγερθεί το νέο σωφρονιστικό κατάστημα έχουν πλήρως αδρανοποιηθεί.  Τον Μάιο του 2015 και αφού είχε προηγηθεί η υποβολή των σχετικών προτάσεων του Δήμου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετέβη στη Χίο τεχνικό κλιμάκιο  το οποίο πραγματοποίησε αυτοψίες και επιτόπιες μετρήσεις στα υποψήφια γήπεδα.

Έκτοτε, δεν έχει γίνει καμία νέα ενέργεια για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλέον εύλογα ερωτήματα για το αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει την βούληση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένει στο σχεδιασμό  για την μετεγκατάσταση των φυλακών σε νέο κτίριο

2. Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση  των διαδικασιών;

3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς,

4. Έχει προχωρήσει το έργο της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου για την επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας και πότε θα υποβάλει την πρόταση της προς τους τοπικούς φορείς;

5. Έχουν προβλεφθεί οι σχετικές δαπάνες για την εκπόνηση των σχετικών μελετών;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η κατασκευή νέων φυλακών στη Χίο, ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Δυστυχώς, οι Χιώτες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την οικονομική ασφυξία που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και το έργο της κατασκευής νέων φυλακών εγκαταλείπεται οριστικά από την κυβέρνηση λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης του. Αυτό σημαίνει ότι οι φυλακές θα μείνουν εντός της πόλης και χάνεται η ευκαιρία για την κατασκευή ενός σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος που θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας. Χάνεται, επίσης και η δυνατότητα αξιοποίησης του υπάρχοντος κτιρίου για  κοινωνικούς σκοπούς.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα κατέθεσα στη Βουλή δύο ερωτήσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η πρώτη αφορούσε τις φυλακές και η δεύτερη, τις διαδικασίες ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου. Θέλω να ελπίζω ότι για το Δικαστικό Μέγαρο οι εξελίξεις δεν θα είναι το ίδιο αρνητικές. Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει ένα φρένο σε αυτήν την ιδιότυπη αποεπένδυση στην οποία έχει καταδικάσει το νησί μας, να ξεκολλήσει άμεσα τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει αυτό το σημαντικό έργο».

Ακολουθεί η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού:

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση