Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα

Κοινή ερώτηση του Νότη Μηταράκη και άλλων 51 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Υγείας αναφορικά με τον Ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα, το θεσμικό πλαίσιο, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις προοπτικές ανάπτυξής του. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς:

- Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη

- Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα: θεσμικό πλαίσιο, ελεγκτικοί μηχανισμοί και ανάπτυξη»

Το 2012 το Υπουργείο Τουρισμού εισήγαγε στην στρατηγική ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού μια νέα ειδική μορφή τουρισμού, τον Ιατρικό Τουρισμό.

Άλλωστε διεθνείς και εγχώριες μελέτες κατέδειξαν ότι ο ιατρικός τουρισμός δύναται να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια νέα προστιθέμενη αξία στην τουριστική προσφορά, με τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία, μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και να δώσει ώθηση για την ανάπτυξη των εγχώριων ιατρικών υπηρεσιών.

Με την υπ’αριθμ. 27217/2013 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Τουρισμού (που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 4179/2013) δημιουργήθηκε το πλαίσιο για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα. Με την απόφαση αυτή καθορίστηκαν  οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης της δραστηριότητας του ιατρικού τουρισμού (υποχρεωτική πιστοποίηση των ιατρικών παρόχων από φορέα πιστοποίησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και υποχρεωτική ασφάλιση μονάδων και ιατρών για ζητήματα επαγγελματικής ευθύνης, σύσταση και τήρηση μητρώου παρόχων ιατρικού τουρισμού και χορήγηση διακριτικού σήματος ιατρικού τουρισμού).

Στη συνέχεια με την παρ. 1  του άρθρου 26 του Ν. 4276/2014 αντικαταστάθηκε η ανωτέρω διάταξη νόμου και παρεσχέθη η εξουσιοδότηση για την έκδοση νέας ΚΥΑ, προκειμένου να ρυθμιστεί λεπτομερέστερα η διαδικασία χορήγησης του Διακριτικού Σήματος Ιατρικού Τουρισμού.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί:

α. Προτίθενται να προχωρήσουν στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία θα ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του ιατρικού τουρισμού, όπως ορίζει η παρ. 1  του άρθρου 26 του Ν. 4276/2014;

β. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιοι Υπουργοί όσον αφορά στη διαδικασία για την πιστοποίηση των ιατρικών παρόχων κατά τα διεθνή πρότυπα για τον ιατρικό τουρισμό; Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική πιστοποίηση κρίθηκε εξαρχής αναγκαία, με δεδομένο ότι οι υψηλές προδιαγραφές διασφαλίζουν την άψογη ιατρική περίθαλψη.

γ. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιοι Υπουργοί για τη δημιουργία του προβλεπόμενου μητρώου και την διαδικασία χορήγησης του Διακριτικού Σήματος Ιατρικού Τουρισμού;

δ. Σε περίπτωση μη έκδοσης της ΚΥΑ και σύστασης του σχετικού μητρώου - τα οποία είναι τα ελάχιστα προαπαιτούμενα – με ποιο τρόπο σκοπεύει η Πολιτεία να ελέγχει την ορθή άσκηση της δραστηριότητας του ιατρικού τουρισμού, δεδομένου ότι πρόκειται για άσκηση δραστηριότητας σε διεθνές επίπεδο, όπου πέραν της προφανούς υποχρέωσης για την  διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας, διακυβεύεται και η εικόνα της χώρας στο σύνολό της;

ε. Η Πολιτεία διαθέτει άλλα μέσα για τον έλεγχο όσων ήδη δραστηριοποιούνται στον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα, δεδομένου ότι προβάλλουν την δραστηριότητά τους στο εξωτερικό;

στ. Διεθνώς ο ιατρικός τουρισμός είναι μια τάχιστα αναπτυσσόμενη και διαρκώς μεταλλασσόμενη αγορά. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιοι υπουργοί, προκειμένου να ενταχθεί η χώρα μας στον διεθνή ανταγωνισμό;

ζ. Ποια αναπτυξιακά κίνητρα ή άλλα μέτρα προτίθεται να παρέχει η Πολιτεία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Κεφαλογιάννη Ι. Όλγα, Βουλευτής Α’ Αθηνών

2. Μηταράκης Α. Παναγιώτης (Νότης) Βουλευτής Χίου

3. Γεωργιάδης Α. Σπυρίδων – Άδωνις, Βουλευτής Β’ Αθηνών

4. Φορτσάκης Π. Θεόδωρος, Βουλευτής Επικρατείας 

5. Κεραμέως Κ. Νίκη, Βουλευτής Επικρατείας

6. Οικονόμου Α. Βασίλειος, Βουλευτής Επικρατείας

7. Καραμανλή Α. Άννα, Βουλευτής Β’ Αθηνών

8. Βούλτεψη Ι. Σοφία, Βουλευτής Β’ Αθηνών

9. Ασημακοπούλου Π. Άννα-Μισέλ, Βουλευτής Β’ Αθηνών

10. Γιακουμάτος Χ. Γεράσιμος, Βουλευτής Β’ Αθηνών

11. Παπακώστα – Σιδηροπούλου Α. Αικατερίνη, Βουλευτής Β’ Αθηνών 

12. Σαλμάς Γ. Μάριος, Βουλευτής Αιτωλίας & Ακαρνανίας 

13. Ανδριανός Σ. Ιωάννης, Βουλευτής Αργλολίδος 

14. Βλάσης Γ. Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αρκαδίας 

15. Στύλιος Δ. Γεώργιος, Βουλευτής Άρτης 

16. Βορίδης Χ. Μαυρουδής (Μάκης), Βουλευτής Αττικής 

17. Βλάχος Θ. Γεώργιος, Βουλευτής Αττικής

18. Μπούρας Κ. Αθανάσιος, Βουλευτής Αττικής

19. Μπασιάκος Α. Ευάγγελος, Βουλευτής Βοιωτίας

20. Κυριαζίδης Τ. Δημήτριος, Βουλευτής Δράμας

21. Κόνσολας Ν. Εμμανουήλ (Μάνος), Βουλευτής Δωδεκανήσου

22. Δημοσχάκης Σ. Αναστάσιος (Τάσος), Βουλευτής Έβρου

23. Κεδίκογλου Β. Συμεών (Σίμος), Βουλευτής Ευβοίας 

24. Κοντογεώργος Α. Κωνσταντίνος, Βουλευτής Ευρυτανίας

25. Βεσυρόπουλος Φ. Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας

26. Αυγενάκης Κ. Ελευθέριος, Βουλευτής Ηρακλείου 

27. Γιόγιακας Ν. Βασίλειος, Βουλευτής Θεσπρωτίας

28. Καλαφάτης Α. Σταύρος, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης 

29. Ράπτη Δ. Ελένη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

30. Καράογλου Γ. Θεόδωρος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης 

31. Αναστασιάδης Ι. Σάββας, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

32. Τασούλας Α. Κωνσταντίνος, Βουλευτής Ιωαννίνων 

33. Παναγιωτόπουλος Ι. Νικόλαος, Βουλευτής Καβάλας

34. Αντωνίου Β. Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς

35. Γεωργαντάς Π. Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς

36. Δήμας Σ. Χρίστος, Βουλευτής Κορινθίας

37. Δαβάκης Π. Αθανάσιος, Βουλευτής Λακωνίας

38. Χαρακόπουλος Π. Μάξιμος, Βουλευτής Λαρίσης 

39. Κέλλας Α. Χρήστος, Βουλευτής Λαρίσης

40. Αθανασίου Χ. Χαράλαμπος, Βουλευτής Λέσβου

41. Καββαδάς Ι. Αθανάσιος, Βουλευτής Λευκάδος

42. Μπουκώρος Γ. Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας 

43. Κατσαφάδος Ι. Κωνσταντίνος, Βουλευτής Α’ Πειραιώς 

44. Καρασμάνης Α. Γεώργιος, Βουλευτής Πέλλης

45. Κουκοδήμος Γ. Κωνσταντίνος, Βουλευτής Πιερίας

46. Γιαννάκης Κ. Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης 

47. Κεφαλογιάννης Αχ. Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνης

48. Καραμανλής Αχ. Κωνσταντίνος, Βουλευτής Σερρών 

49. Αραμπατζή Α. Φωτεινή, Βουλευτής Σερρών

50. Σκρέκας Θ. Κωνσταντίνος, Βουλευτής Τρικάλων

51. Σταϊκούρας Κ. Χρήστος, Βουλευτής Φθιώτιδας

52. Βαγιωνάς Κ. Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής 

 

Δείτε την απάντηση των αρμόδιων Υπουργών 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση