Βουλή

Ερώτηση για την καθυστέρηση στην προκήρυξη δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ

Ερώτηση για την καθυστέρηση στην προκήρυξη δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο Νότης Μηταράκης και άλλοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προν τον Υπουργό Παιδείας αναφορικά με την καθυστέρηση στην προκήρυξη δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς: -  Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη

           -  Τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την από 23-5-2014 εκτελεστική απόφαση της, προέβη στην έγκριση στοιχείων του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) με την Ελλάδα για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, το οποίο αφορά το σύνολο των διαρθρωτικών της ταμείων ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, ΤΣ, ΕΓΤΑΑ, ΕΤΘΑ σε ένα πρόγραμμα 8 Τομεακών, 13 Περιφερειακών και 6 προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας.

Επίσης, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την από 22-10-2015 απόφαση της, ενέκρινε το σχέδιο της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης ως προϋπόθεση απελευθέρωσης πόρων για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Εκτός αυτού, σειρά επιπλέον εκ των προτέρων συνθηκών (ex ante conditionalities) θα έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί προκειμένου να ξεκινήσουν οι δράσεις που αφορούν την Έρευνα Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και αφορούν το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ως επισπεύδοντα φορέα.

Παρόλο που βρισκόμαστε στα τέλη Μαρτίου 2016 και παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με την προκήρυξη δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το ΕΠΑΝΕΚ (ΕΣΠΑ) της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, καμία σχετική δραστηριότητα δεν υπάρχει έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, αν και βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο χρόνο του προγράμματος, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία δραστηριότητα ένταξης δράσεων στο πλαίσιο συνεργατικών διεθνών προγραμμάτων (ΕΡΑΝΕΤ), τα οποία έχουν αξιολογηθεί είτε είναι στην αξιολόγηση,  δεν έχει ανακοινωθεί καμία πρόσκληση ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης ή της ΓΓΕΤ καθώς και δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση ένας οδηγός εφαρμογής για τις δράσεις, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και λογικά θα έπρεπε να είχαν ήδη προκηρυχθεί, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης.

Επειδή, η σημασία του ΕΣΠΑ για την έρευνα και καινοτομία είναι τεράστια, καθότι αποτελεί στην πραγματικότητα το μοναδικό εργαλείο χρηματοδότησής της.

Επειδή, έχετε τονίσει πολλές φορές την ανάγκη ανάσχεσης του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων από την χώρα μας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι ειδικά στην παρούσα φάση, όπου η χώρα μας διέρχεται μια μεγάλη και παρατεταμένη κρίση, δεν υπάρχουν άλλα σχήματα χρηματοδότησής τους.

Επειδή,  για να υλοποιηθεί το εγχείρημα του ταμείου έρευνας και τεχνολογίας, στο οποίο συχνά αναφέρεστε, απαιτείται να ξεπεραστούν πλήθος δυσκολιών θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα αλλά και να παρέλθει πολύς χρόνος.

 

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πού οφείλεται η καθυστέρηση  που παρατηρείται στην προκήρυξη δράσεων έρευνας και καινοτομίας του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ και για ποιο λόγο έχετε πολλές φορές υπερβεί τον αναμενόμενο χρόνο των προκηρύξεων;

2. Έχουν ικανοποιηθεί οι υποχρεώσεις της χώρας μας σχετικά με τις προβλεπόμενες αναγκαίες διαδικασίες αιρεσιμοτήτων, οι οποίες προβλέπονται από τους κοινοτικούς κανονισμούς; Εάν όχι, ποιος φέρει την ευθύνη και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε;

3. Ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις σε προκήρυξη δράσεων των περιφερειών της χώρας που σχετίζονται με τις ίδιες αιρεσιμότητες;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Μαρία Αντωνίου
2. Παναγιώτης Μηταράκης
3. Γιάννης Ανδριανός
4. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου
5. Λευτέρης Αυγενάκης
6. Γεώργιος Βαγιωνάς
7. Σοφία Βούλτεψη
8. Γεώργιος Γεωργαντάς
9. Σπυρίδων -  Άδωνις Γεωργιάδης
10. Γεράσιμος Γιακουμάτος
11. Στέργιος Γιαννάκης
12. Βασίλειος Γιόγιακας
13. Κώστας Γκιουλέκας
14. Αθανάσιος Δαβάκης
15. Χρίστος Δήμας
16. Νικήτας Κακλαμάνης
17. Σταύρος Καλαφάτης
18. Άννα Καραμανλή
19. Κωνσταντίνος Καραμανλής
20. Θεόδωρος Καράογλου
21. Γιώργος Κασαπίδης
22. Ανδρέας Κατσανιώτης
23. Σίμος Κεδίκογλου
24. Χρήστος Κέλλας
25. Όλγα Κεφαλογιάννη
26. Γιάννης Κεφαλογιάννης
27. Κώστας Κοντογεώργος
28. Κώστας Κουκοδήμος
29. Θεόδωρος Φορτσάκης
30. Βαγγέλης Μπασιάκος
31. Χρήστος Μπουκώρος
32. Αθανάσιος Μπούρας
33. Βασίλης Οικονόμου
34. Νίκος Παναγιωτόπουλος
35. Κατερίνα Παπακώστα Σιδηροπούλου
36. Έλενα Ράπτη
37. Κώστας Σκρέκας
38. Δημήτρης Σταμάτης
39. Μάξιμος Χαρακόπουλος

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση