Βουλή

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για τις πληρωμές των βιοκαλλιεργητών 2013 και της εξισωτικής αποζημίωσης 2015

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για τις πληρωμές των βιοκαλλιεργητών 2013 και της εξισωτικής αποζημίωσης 2015

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης και άλλοι Βουλευτές προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις πληρωμές των Βιοκαλλιεργητών έτους 2013 και της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2015.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν την «επιλεκτική» μεταχείριση και μη πληρωμή των δικαιούχων των νησιών του Βορείου Αιγαίου και ρωτούν πότε θα καταβληθούν οι σχετικές Κοινοτικές ενισχύσεις και τι μέτρα λαμβάνονται για να μην έχουμε στο μέλλον τόσες πολλές καθυστερήσεις. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Με έγγραφό του προς τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (η οποία δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ της Λέσβου), ο ΟΠΕΚΕΠΕ επέστρεψε τους φακέλους που αφορούν την παρτίδα πληρωμής των βιοκαλλιεργητών για το έτος 2013, επειδή δεν ήταν εφικτή η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων στα νησιά του Αιγαίου, λόγω εξάντλησης των ορίων του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού πίνακα.

Η κίνηση αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την «επιλεκτική» αντιμετώπιση των νησιωτών αγροτών και ιδιαιτέρως των ακριτών μας, εις ό,τι αφορά την επιπλέον καθυστέρηση στις πληρωμές της βιολογικής γεωργίας, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, που έχει ήδη εξοφληθεί.

Επιπλέον, η επιστροφή των φακέλων πληρωμής στις έδρες των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας, δημιουργεί σύγχυση και αβεβαιότητα στους αγροτικούς πληθυσμούς των νησιών μας και το ζητούμενο είναι πότε θα πληρωθούν, δεδομένου ότι η ενίσχυση αυτή αφορά το έτος 2013 και θα έπρεπε να είχε ήδη δοθεί στους δικαιούχους εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Την ίδια τύχη είχε και η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2015, που πληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε όλη την Ελλάδα εκτός από τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία είναι κατεξοχήν ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

 

1.    Πότε προβλέπεται να πληρωθούν οι δύο αυτές Κοινοτικές Ενισχύσεις στα νησιά του Αιγαίου;
2.    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να μην ξανασυμβεί η καθυστέρηση καταβολής των ενισχύσεων στα νησιά του Αιγαίου;
3.    Επειδή η επιστροφή φακέλων κ.λπ. στις Περιφερειακές Δ/νσεις δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και ενισχύει την γραφειοκρατία, και προκειμένου  να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες, τι προτίθεται να κάνει ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

1.    Αθανασίου Χαράλαμπος
2.    Μηταράκης Παναγιώτης
3.    Κασαπίδης Γεώργιος
4.    Κόνσολας Εμμανουήλ
5.    Βρούτσης Ιωάννης

 

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Υπουργός κάνει αναφορά για την εξάντληση των πιστώσεων, ενώ επί της ουσίας δεν απαντά για το πότε θα πληρωθούν οι σχετικές υποχρεώσεις αφήνοντας στο σκοτάδι πλήθος αγροτών και καλλιεργητών που αναμένουν να λάβουν τις σχετικές επιδοτήσεις.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Υπουργού:

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση