Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο Νότης Μηταράκης μαζί με τους Μ. Κόνσολα, Γ. Βρούτση, Κ. Καραμανλή και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη αναφορικά με την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, που παραχωρούνται στο νέο Υπερταμείο. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση και εκσυγχρονισμός των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, που παραχωρούνται στο νέο Υπερταμείο»

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα καταθέσει προτάσεις αξιοποίησης για τα 23 μικρά περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία δεν εντάχθηκαν στη σύμβαση παραχώρησης με τη Fraport.

Όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, τα 23 αυτά περιφερειακά αεροδρόμια θα παραχωρηθούν προκειμένου να αξιοποιηθούν στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», δηλαδή στο νέο Υπερταμείο.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια  Αλεξανδρούπολης,  Άραξου,  Αστυπάλαιας,  Χίου,  Ικαρίας, Ιωαννίνων,  Καλαμάτας,  Καλύμνου,  Καρπάθου, Κάσου,  Καστελόριζου, Καστοριάς,  Κοζάνης, Κυθήρων,  Λέρου,  Λήμνου,  Μήλου, Νέας Αγχιάλου,  Νάξου,  Πάρου,  Σητείας, Σκύρου και Σύρου.

Ουδείς γνωρίζει, όμως, αυτήν τη στιγμή πως και πότε θα αξιοποιηθούν τα αεροδρόμια αυτά.

Επίσης, υπάρχει εύλογη ανησυχία για την τύχη των αεροδρομίων, ιδίως των μικρών νησιών, τα οποία παραχωρούνται στο νέο Υπερταμείο, όπως της Κάσου, του Καστελόριζου, της Καλύμνου, της Καρπάθου, της Λέρου, της Αστυπάλαιας και της Ικαρίας, δεδομένου ότι τα νησιά αυτά έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση των επιδοτούμενων δρομολογίων.

Παράλληλα, προκύπτει το ερώτημα αν μετά την παραχώρηση των 23 αυτών αεροδρομίων στο νέο Υπερταμείο, θα συνεχίζεται η χρηματοδότησή τους από την ΥΠΑ και το Ελληνικό Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, που προφανώς διαρρέονται από την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προωθεί την αναβάθμιση έξι εκ των εικοσι-τριών περιφερειακών αεροδρομίων, με έργα συνολικής δαπάνης 197 εκ. ευρώ και χρηματοδότηση από το πακέτο Juncker.

Όμως, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, κανένα περιφερειακό αεροδρόμιο δεν έχει ενταχθεί στη λίστα των 42 έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Juncker.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Σκοπεύει το Υπουργείο σας να εντάξει προς χρηματοδότηση τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια – ή μέρος αυτών – στο πακέτο Juncker;

2. Μετά την παραχώρηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων στο νέο Υπερταμείο, από ποιες πηγές θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των αναγκών τους;

3. Έχει προβλεφθεί και για ποια αεροδρόμια η χρηματοδότηση έργων υποδομής και αναβάθμισης από το ΠΔΕ ή το ΕΣΠΑ 2014-2020;

4. Μπορεί να δεσμευθεί το Υπουργείο ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα λειτουργίας στα αεροδρόμια των μικρών νησιών, δεδομένου ότι τα περιθώρια εμπορικής τους εκμετάλλευσης είναι περιορισμένα;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κόνσολας Μάνος – Ν. Δωδεκανήσου

Βρούτσης Γιάννης – Ν. Κυκλάδων

Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ – Β΄ Αθηνών

Μηταράκης Νότης – Ν. Χίου

Καραμανλής Κώστας – Ν. Σερρών

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

June 29, 2022
June 27, 2022
June 25, 2022
June 25, 2022
June 06, 2022

Αναζήτηση