Βουλή

Εμπαιγμός από την Κυβέρνηση για ένα ακόμη σημαντικό αναπτυξιακό έργο στη Χίο

Εμπαιγμός από την Κυβέρνηση για ένα ακόμη σημαντικό αναπτυξιακό έργο στη Χίο

Ο Βουλευτής Χίου της ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης,  κατέθεσε σήμερα νέα ερώτηση προς τον  Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη σχετικά με το «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στον όρμο Λιμνιών Βολισσού Χίου» και τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις στη διαδικασία επαναδημοπράτησης του έργου.  Αναφερόμενος στο σχετικό θέμα προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από ένα χρόνο, η αρμόδια υπουργός κα Κουντουρά σε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Μ. Βουρνού, παρουσία του Βουλευτή Χίου Αν. Μιχαηλίδη, διαβεβαίωνε  ότι οι διαδικασίες για την επαναδημοπράτηση του έργου θα ολοκληρώνονταν άμεσα. Οι ίδιες διαβεβαιώσεις δόθηκαν και μέσα από την διαδικασία του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.  Όμως ο εμπαιγμός και η κοροϊδία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχουν προηγούμενο.  Οι διαδικασίες έχουν κολλήσει, κανείς από την κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται και ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο απαξιώνεται και καταστρέφεται.  Περιθώρια για άλλες υπεκφυγές δεν υπάρχουν και όλοι οι αρμόδιοι οφείλουν επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.»

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Όπως γνωρίζετε με την από 03.03.2015 απάντησή σας (ΓΡ.Κ.Ε 1/13.02.2015) σε σχετική ερώτησή μου (Α.Π.: 3/11.02.2015) η αρμόδια Αναπληρωτής Υπουργός είχε σημειώσει ότι η  τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) θα συνοδεύεται και από την τροποποίηση της ισχύουσας χωροθέτησης προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί το έργο «Προστασία της λιμενολεκάνης του λιμένα στη Βολισσό της Χίου». Μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο σε συναντήσεις του με τους φορείς του Δήμου Χίου (Δήμαρχο, Πρόεδρο Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου) είχε και δημόσια δεσμευτεί για την άμεση υλοποίηση των προβλεπομένων ενεργειών, προκειμένου, όπως και στην απάντησή σας σημειώνεται το έργο να «δημοπρατηθεί - υλοποιηθεί εντός της προγούμενης προγραμματικής περιόδου», δηλαδή το ΕΣΠΑ 2007 -2013.
Σήμερα, 18 μήνες μετά την προσωρινή παραλαβή του έργου και ενώ είναι γνωστό ότι απαιτούνται οι εργασίες προστασίας από νότιους ανέμους του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στα Λιμνιά της Βολισσού, δεν έχει ακόμη τροποποιηθεί η χωροθέτηση και όπως και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο επισημαίνει σε σχετική επιστολή του προς εσάς, το καταφύγιο, βρίσκεται εκτεθειμένο και απαξιώνεται ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από πόρους του δημοσίου και της ΕΕ. Περαιτέρω,  στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι το Ταμείο, προκειμένου να βοηθήσει την εν λόγω προσπάθεια ανέλαβε το κόστος της μελέτης κυματικής διείσδυσης και επιβεβαιώνει ότι δεν έχει προχωρήσει η ανωτέρω περιγραφείσα διαδικασία.  Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η τροποποίηση της ισχύουσας χωροθέτησης από την αρμόδια Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων;
2.    Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία;
3.    Από ποιους πόρους και με ποια διαδικασία θα χρηματοδοτηθεί το έργο;
4.    Θα απαιτηθεί νέο Τεχνικό Δελτίο προκειμένου να ενταχθεί για  χρηματοδότηση; Εάν, ναι ποιος είναι ο προβλεπόμενος χρόνος για την εκπόνησή του;
5.    Η τροποποιημένη Α.Ε.Π.Ο. για ποιο χρονικό διάστημα ισχύει; Μπορεί με αυτή να επιτευχθεί ένταξη του έργου ή θα απαιτηθεί νέα Α.Ε.Π.Ο.;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση