Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν 28 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος σχετικά με τον προγραμματισμό της Κυβέρνηση για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς:

- Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη

ΘΕΜΑ: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αδιαφορεί για τον φυσικό ενεργειακό πλούτο

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους τελευταίους δεκαέξι μήνες ακολουθεί ανεύθυνη και τραγικά επικίνδυνη πολιτική για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, με έντονα μάλιστα στοιχεία αντιφατικότητας στις επιδόσεις της: τάχιστη ανταπόκριση στην επιβολή νέων και στην αύξηση φόρων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εκτίναξη του ΕΦΚ στα καύσιμα, τραγική επιβράδυνση των ρυθμών, κωλυσιεργία, ακόμη και εκδίωξη των επενδύσεων, που σχετίζονται με την ενέργεια και μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της δαπάνης για καταναλωτές και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασία. Δυστυχώς αυτές οι επιδόσεις γίνονται καταστροφικές για τη χώρα όταν αφορούν στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, όπως στην περίπτωση της γεωθερμίας.

Πρόκειται για έναν ανεξάντλητο – ανανεώσιμο φυσικό πλούτο του οποίου η αξία είχε αναγνωρισθεί από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, με παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο στη ΔΕΗ (τότε κρατική) ορισμένα δικαιώματα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης για τη Μήλο, Κίμωλο, Πολύαιγο, Νίσυρο κ.ά. νησιά. Το 2011 έγινε δεκτή από το Ελληνικό Δημόσιο η μεταβίβαση των σχετικών δικαιωμάτων από τη ΔΕΗ στη θυγατρική της, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., προκειμένου εκείνη να προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα (πρόσφατα ανανεώθηκε για πέντε επιπλέον έτη, αρθρ. 30 του ν. 4342/2015).

Το 2012 η τότε Κυβέρνηση – στην αρχή της οικονομικής δίνης για τη χώρα - αντιλαμβανόμενη τις σημαντικές ωφέλειες της γεωθερμίας ασχολήθηκε εντατικά με το ζήτημα. Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ προετοίμασε διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, με σκοπό την εύρεση στρατηγικού της εταίρου ο οποίος θα αναλάμβανε μαζί της τη διαδικασία ηλεκτροπαραγωγής ως προς τα γεωθερμικά πεδία Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, Νισύρου, Λέσβου και Μεθάνων, ενώ θα συνέβαλε ως τεχνικός σύμβουλος και ως χρηματοδότης στη διαδικασία έρευνας και αναζήτησης (γεωτρήσεις). Σε αυτό το πλαίσιο, προκηρύχθηκε από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ τον Αύγουστο του 2012 και με τη στήριξη της τότε Κυβέρνησης διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση στρατηγικού εταίρου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ.. Η διαδικασία από το 2014 και μετά βρίσκεται κολλημένη και η ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Επειδή, η γεωθερμία αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πλούτο της χώρας, με δυνατότητες σημαντικής συνεισφοράς στο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και χωρίς επηρεασμό από καιρικά φαινόμενα ως προς την απόδοση,

Επειδή, η αξιοποίηση της γεωθερμίας μπορεί να μειώσει σημαντικά της ανάγκες εισαγωγής ενέργειας στη χώρα μας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενης αξίας για το ανθρώπινο δυναμικό και τη χώρα,

Επειδή, η γεωθερμική ενέργεια κατέχει ένα πολύ μικρό, σχεδόν αποκαρδιωτικό, μερίδιο της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ στον τόπο μας, της τάξης του 1,1-1,3%,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιος ο σχεδιασμός – προγραμματισμός του Υπουργείο για έρευνα και αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων; 

2. Τί προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση με τον εκκρεμή από το 2012 διαγωνισμό για την εύρεση στρατηγικού εταίρου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ ως προς τα γεωθερμικά πεδία Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, Νισύρου, Λέσβου και Μεθάνων;

3. Θα περιλαμβάνεται η γεωθερμία στο Νομοσχέδιο που προετοιμάζει η Κυβέρνηση για τις ΑΠΕ;

4. Πώς σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω γεωθερμίας, δεδομένου ότι η εγκατεστημένη θερμική ισχύς των άμεσων γεωθερμικών μονάδων μέσης και χαμηλής θερμοκρασίας παγκοσμίως υπερβαίνει τα 70 χιλ. MWt (τέλος του 2014) και έχει αυξηθεί 45% από το 2010; 

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

1. Κωνσταντίνος Σκρέκας
2. Νότης Μηταράκης
3. Όλγα Κεφαλογιάννη
4. Συμεών Κεδίκογλου
5. Μάξιμος Χαρακόπουλος
6. Χρήστος Κέλλας
7. Κωνσταντίνος Βλάσης
8. Σοφία Βούλτεψη
9. Βασίλειος Οικονόμου
10. Γεώργιος Στύλιος
11. Έλενα Ράπτη
12. Χρήστος Μπουκώρος
13. Αθανάσιος Μπούρας
14. Μαρία Αντωνίου
15. Νίκη Κεραμέως
16. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
17. Θεόδωρος Καράογλου
18. Γεώργιος Γεωργαντάς
19. Εμμανουήλ Κόνσολας
20. Γεώργιος Καρασμάνης
21. Κατερίνα Παπακώστα –Σιδηροπούλου
22. Γεώργιος Βαγιωνάς
23. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη
24. Βασίλειος Γιόγιακας
25. Στέργιος Γιαννάκης
26. Ιωάννης Ανδριανός
27. Ευάγγελος Μπασιάκος
28. Ελευθέριος Αυγενάκης

Δείτε την απάντηση του υπουργού

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση