Βουλή

Ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις τηλεοπτικές άδειες και τον έλεγχο του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών

Ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις τηλεοπτικές άδειες και τον έλεγχο του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών

Η Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά τον πλειστηριασμό των τηλεοπτικών αδειών και ειδικότερα τα ζητήματα του ελέγχου του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών οφείλει να δώσει άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις.

Σε συνέχεια της ερώτησης 52 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που αφορούσε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου για «μαύρο χρήμα» και «πιέσεις» από τον κ. Καλογρίτσα για να πάρει άδεια τηλεοπτικού σταθμού, 55 βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν νέα ερώτηση για την αδειοδότηση των καναλιών.

Ειδικότερα, με την ερώτησή τους προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζουν ότι η διαδικασία που εφαρμόστηκε είναι διάτρητη.

Επισημαίνουν σχετικά ότι δεν προηγήθηκε – όπως επιβάλλει η έννομη τάξη και η κοινή λογική – ο έλεγχος του πόθεν έσχες και η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα.

Υπογραμμίζουν, ταυτόχρονα, ότι η αναγκαιότητα για προγενέστερο έλεγχο του πόθεν έσχες πήρε επιτακτικό χαρακτήρα μετά τις καταγγελίες Π. Καμμένου για «μαύρο χρήμα» ενός από τους υπερθεματιστές. Καταλήγοντας επισημαίνουν ότι η Κυβέρνηση επέλεξε μια διαδικασία που «χαρακτηρίζεται από αυθαιρεσία, δημιουργώντας εύλογα για διαπλοκή και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς:

Θεωρείτε νομικά άρτιο και πολιτικά ορθό να διενεργηθεί πρώτα ο διαγωνισμός, να επιλεγούν υπερθεματιστές τηλεοπτικών αδειών και μετά να ακολουθήσει ο έλεγχος πόθεν έσχες αυτών; Για ποιο λόγο ο έλεγχος αυτός δεν προηγήθηκε της χορήγησης άδειας;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Οικονομικών για την άμεση διενέργεια του ελέγχου πόθεν έσχες των υπερθεματιστών;

Πότε, από ποιους και με ποια διαδικασία θα διενεργηθεί ο έλεγχος πόθεν έσχες των υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών; Πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ελέγχου πόθεν έσχες των ανωτέρω;

Στην εν λόγω Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών αλλά και Δικαστικοί Λειτουργοί για να διασφαλιστεί το κύρος και η αμεροληψία της διαδικασίας ελέγχου της προέλευσης των προσφερομένων τιμημάτων από τους υπερθεματιστές;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους:

- Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

- Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

- Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κ.  Νικόλαο Παρασκευόπουλο

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Πότε και από ποιους θα διενεργηθεί ο έλεγχος πόθεν έσχες των υπερθεματιστών τηλεοπτικής άδειας;

Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που ακολούθησε η Κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες είναι διάτρητη. Είναι διάτρητη, καθώς πρώτα πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός και επελέγησαν οι υπερθεματιστές τηλεοπτικών αδειών και, εν συνεχεία, θα διενεργηθεί ο έλεγχος πόθεν έσχες (Δήλωση Περουσιακής Κατάστασης και Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων) των υπερθεματιστών αυτών και, επίσης, η όλη διαδικασία διενεργείται χωρίς να έχει εκδοθεί, αν και έχει συζητηθεί στο ακροατήριο, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί της συνταγματικότητας του “νόμου Παππά”.

Σημαντικά ερωτήματα ανακύπτουν και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αναφορικά με τον έλεγχο του πόθεν έσχες όσων κατάφεραν να λάβουν τηλεοπτική άδεια, καθώς και για το ποιος θα ασκήσει τον έλεγχο αυτό.

Και, βεβαίως, η ακολουθούμενη διαδικασία της έγκρισης τηλεοπτικής άδειας και, εν συνεχεία, του ελέγχου του πόθεν έσχες του αδειοδοτούμενου, αντί του αντιστρόφου, όπως προβλέπει η έννομη τάξη και η κοινή λογική, ενισχύουν τις υπόνοιες για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί από την Κυβέρνηση.     

Επίσης, ερωτηματικά προκύπτουν και για το εάν τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία έχουν προβεί στον προαναφέρομενο έλεγχο πόθεν έσχες των υπερθεματιστών.

Η αναγκαιότητα αυτή είναι ακόμη πιο επιτακτική δεδομένου ότι έχουν υπάρξει δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου για «… μαύρο χρήμα» ενός εκ των υπερθεματιστών. 

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για το γεγονός ότι επέλεξε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από αυθαιρεσία δημιουργώντας εύλογα υπόνοιες για διαπλοκή και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις οικοδόμησης ενός μιντιακού  ολιγοπωλίου, το οποίο είναι βέβαιο ότι δεν ευνοεί την πολυφωνία και δεν υπηρετεί το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση.    

Κατόπιν τούτων, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Θεωρείτε νομικά άρτιο και πολιτικά ορθό να διενεργηθεί πρώτα ο διαγωνισμός, να επιλεγούν υπερθεματιστές τηλεοπτικών αδειών και μετά να ακολουθήσει ο έλεγχος πόθεν έσχες αυτών; Για ποιο λόγο ο έλεγχος αυτός δεν προηγήθηκε της χορήγησης άδειας;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Οικονομικών για την άμεση διενέργεια του ελέγχου πόθεν έσχες των υπερθεματιστών;

3. Πότε, από ποιους και με ποια διαδικασία θα διενεργηθεί ο έλεγχος πόθεν έσχες των υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών; Πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ελέγχου πόθεν έσχες των ανωτέρω;

4. Στην εν λόγω Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών αλλά και Δικαστικοί Λειτουργοί για να διασφαλιστεί το κύρος και η αμεροληψία της διαδικασίας ελέγχου της προέλευσης των προσφερομένων τιμημάτων από τους υπερθεματιστές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 1. Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου - Γραμματέας ΠΕ ΝΔ
 2. Γεώργιος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Β’ Αθηνών – Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ
 3. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών – Αντιπρόεδρος ΝΔ 
 4. Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής Β’ Αθηνών – Αντιπρόεδρος ΝΔ
 5. Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος ΝΔ
 6. Ιωάννης Βρούτσης, Βουλευτής Κυκλάδων,  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ
 7. Νικήτας Κακλαμάνης, Βουλευτής Α’ Αθηνών – Δ’ Αντιπρόεδρος Βουλής
 8. Μάκης Βορίδης, Βουλευτής Αττικής, Συντονιστής ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
 9. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β’ Αθηνών
 10. Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου
 11. Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
 12. Ιωάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Φλωρίνης
 13. Γεώργιος Στύλιος, Βουλευτής Άρτας
 14. Αθανάσιος Καββαδάς, Βουλευτής Λευκάδας
 15. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας
 16. Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Αχαΐας
 17. Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς
 18. Κων/νος Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
 19. Γεώργιος Βαγιωνάς, Βουλευτής Χαλκιδικής
 20. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Ημαθίας
 21. Κων/νος Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας
 22. Γεώργιος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς
 23. Γεράσιμος Γιακουμάτος, Βουλευτής Β’ Αθηνών
 24. Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής Πρέβεζας
 25. Βασίλειος Γιόγιακας, Βουλευτής Θεσπρωτίας
 26. Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου
 27. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου
 28. Γεώργιος Κασαπίδης, Βουλευτής Κοζάνης
 29. Κων/νος Κατσαφάδος, Βουλευτής Α’ Πειραιά
 30. Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτής Εύβοιας
 31. Δημήτρης Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας
 32. Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής Μαγνησίας
 33. Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Επικρατείας
 34. Δημήτρης Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας
 35. Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
 36. Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας
 37. Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β’ Αθηνών
 38. Σοφία Βούλτεψη,  Βουλευτής Β’ Αθηνών
 39. Κων/νος Κουκοδήμος, Βουλευτής Πιερίας
 40. Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Βουλευτής Ρεθύμνου
 41. Χρήστος Κέλλας, Βουλευτής Λάρισας
 42. Αθανάσιος Δαβάκης, Βουλευτής Λακωνίας
 43. Γεώργιος Κοντογεώργος, Βουλευτής Ευρυτανίας
 44. Κώστας Σκρέκας, Βουλευτής Τρικάλων 
 45. Νότης Μηταράκης, Βουλευτής Χίου
 46. Μπασιάκος Ευάγγελος, Βουλευτής Βοιωτίας
 47. Κων/νος Γκιουλέκας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
 48. Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Α’ Αθηνών
 49. Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής Φθιώτιδας
 50. Ιωάννης Ανδριανός, Βουλευτής Αργολίδας
 51. Χρίστος Δήμας, Βουλευτής Κορινθίας  
 52. Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
 53. Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών
 54. Γιάννης Τραγάκης, Βουλευτής Β’ Πειραιά
 55. Κώστας Καραμανλής, Βουλευτής Σερρών

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση