Βουλή

Μηταράκης για πρόστιμο στο Φυλάκιο Καμποχωρούσων: Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την κοινωνική διαμαρτυρία, μόνο όταν τον βολεύει (& απαντήσεις)

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με το πολεοδομικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στην πρόχειρη κατασκευή που είχαν κάνει οι κάτοικοι των Καμπόχωρων κατά τη διαμαρτυρία τους, υπέβαλε ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Ν. Μηταράκης, ενώ έκανε και την ακόλουθη δήλωση:

«Οι κοινωνικές διαμαρτυρίες, οι συλλογικότητες, ο ακτιβισμός είναι αποδεκτές από το ΣΥΡΙΖΑ μόνο όταν εξυπηρετούν τη δική του ιδεολογία. Το αποδεικνύει καθημερινά με τις πράξεις του.

Το απέδειξε ξανά με την επιβολή προστίμου για πολεοδομική παράβαση, στην πρόχειρη κατασκευή που έστησαν οι Καμποχωρούσιοι για τη διαμαρτυρία τους. Την ίδια στιγμή που με ειδικούς νόμους, επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, να λειτουργούν όλες οι δομές που αφορούν στο μεταναστευτικό.  Δεν είχε ας πούμε, άδεια από την Πολεοδομία ή την Αρχαιολογία, ο καταυλισμός της Σούδας. Όπως φαντάζομαι δεν είχε άδεια και το «ΚΕΠ» των αναρχικών που στήθηκε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί τις δημόσιες υπηρεσίες για να σκεπάζει κάθε μορφή αντίδρασης. Εφαρμόζει τους νόμους επιλεκτικά και κατά το δοκούν. Δέχεται την κοινωνική διαμαρτυρία μόνο όταν προέρχεται από αυτόν ή από φίλα προσκείμενες ομάδες.

Αλλά κάθε άλλη φωνή διαμαρτυρίας προς αυτόν και τις πολιτικές του, διώκεται, στιγματίζεται και στηλιτεύεται. 

Φτάνει πια. Ο νόμος είναι για όλους και πρέπει να τον εφαρμόζετε προς όλους.

Και επιτέλους φεύγετε.»

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση εδώ: 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

1.    Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

2.    Την Υπουργό Πολιτισμού 

Θέμα: «Επιβολή προστίμου σε πρόχειρη κατασκευή κατοίκων της Χίου που διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό».

Τις προηγούμενες ημέρες, οι αρμόδιες υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμο για πολεοδομική παράβαση σε πρόχειρη κατασκευή ομάδας κατοίκων της Χίου οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.  

Με αυτή την ενέργεια, βλέπουμε σταθερά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί μια επιλεκτική πολιτική ως προς την εφαρμογή των νόμων. Κυρίως επιλέγει να στηρίζει τις κοινωνικές διαμαρτυρίες και τις συλλογικότητες μόνο όταν αυτές εκφράζουν ή είναι φίλα προσκείμενες προς τις θέσεις και την ιδεολογία της, ενώ κάθε άλλη φωνή διαμαρτυρίας διώκεται, στιγματίζεται και στηλιτεύεται. Για να το καταφέρει δε, εργαλειοποιεί τις δημόσιες υπηρεσίες. 

Για τους λόγους αυτούς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

1. Με ποιες άδειες λειτουργούσε ο καταυλισμός μεταναστών της Σούδας στη Χίο; Είχε λάβει τις σχετικές άδειες από την Πολεοδομία και την Αρχαιολογία, καθώς ο καταυλισμός είχε «στηθεί» στα τείχη βυζαντινού μνημείου; 

2. Ο πολεοδομικός έλεγχος που έγινε στην πρόχειρη κατασκευή των κατοίκων ήταν στο πλαίσιο προγραμματισμένων ελέγχων στο νησί της Χίου, ή αφορούσε μόνο τη συγκεκριμένη κατασκευή; 

3. Κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2019 πόσοι πολεοδομικοί έλεγχοι έγιναν στη Χίο και πόσα πρόστιμα βεβαιώθηκαν; 

4. Πώς αντιμετωπίζει γενικότερα, από πολεοδομικής απόψεως, το Υπουργείο Υποδομών, τις πρόχειρες κατασκευές από ομάδων που είτε εκφράζουν κάποια διαμαρτυρία, είτε άλλες θέσεις, όπως πχ συνέβη με το λεγόμενο «ΚΕΠ» αναρχικών ομάδων στα Εξάρχεια;   

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρακάτω:

Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών by Notis Mitarachi on Scribd

Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση