Βουλή

Ερώτηση για τους φορολογικούς ελέγχους και τα αποτελέσματά τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ερώτηση για τους φορολογικούς ελέγχους και τα αποτελέσματά τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ερώτηση 33 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τους φορολογικούς ελέγχους και τα αποτελέσματά τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Οι εισπράξεις ΦΠΑ, το τελευταίο πεντάμηνο, στα νησιά, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι καταρρέουν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου, η μείωση των εισπράξεων αναμένεται να αγγίξει περίπου το 40%, ακόμα και πριν  την ενεργοποίηση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και την αύξηση του υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ (από 23% σε 24%). Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν στην άποψη, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν πρακτικές που παρακωλύουν ή μεταθέτουν στις καλένδες τους φορολογικούς έλεγχους.

Την ίδια στιγμή και ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ καταρρέουν, είδε το φως της δημοσιότητας, η άρνηση συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, που τυγχάνουν μάλιστα και ελεγκτές στη ΔΟΥ Ναυπλίου, να δώσουν εξηγήσεις στον αρμόδιο Επιθεωρητή για τον μικρό αριθμό ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί, σε μια περιοχή που δραστηριοποιούνται 187 off shore εταιρείες ιδιοκτησίας ακινήτων, με έδρα το Κρανίδι και το Πόρτο Χέλι.

Το ζήτημα είναι βαθιά ουσιαστικό και δεν περιορίζεται σε μια εντός εισαγωγικών αντιδικία, μεταξύ του αρμόδιου Επιθεωρητή και των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιδιώκουν οι τελευταίοι.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στους πολίτες, δεν μπορεί να υπάρχει αδιαφορία στους φορολογικούς ελέγχους και μηδενικά αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το Υπουργείο Οικονομικών, οφείλει να δώσει άμεσα στοιχεία για το ζήτημα που έχει ανακύψει στη ΔΟΥ Ναυπλίου για τον έλεγχο των 187 off shore εταιρειών, ιδιοκτησίας ακινήτων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1) Από τις 187 off shore εταιρείες, πόσες υποθέσεις έχουν ανατεθεί για έλεγχο στη ΔΟΥ Ναυπλίου και πόσες στα άλλα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.). Ποια είναι τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ελέγχων, πόσα φορολογικά έσοδα βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους και πόσα από αυτά έχουν εισπραχθεί;

2) Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τη ΔΟΥ Ναυπλίου σε επιχειρήσεις και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων. Πόσοι φόροι βεβαιώθηκαν και πόσοι φόροι εισπράχθηκαν;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1. Βεσυρόπουλος Φωτίου Απόστολος
2. Μηταράκης Αντωνίου Παναγιώτης (Νότης)
3. Αθανασίου Χριστόφα Χαράλαμπος
4. Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας
5. Ανδριανός Σωτηρίου Ιωάννης
6. Ασημακοπούλου Παναγιώτη Άννα-Μισέλ
7. Αυγενάκης Κωνσταντίνου Ελευθέριος
8. Βαγιωνάς Κωνσταντίνου Γεώργιος
9. Βλάχος Θεοδώρου Γεώργιος
10. Βούλτεψη Ιωάννη Σοφία
11. Γεωργαντάς Παύλου Γεώργιος
12. Γιακουμάτος Χαραλάμπους Γεράσιμος
13. Γιόγιακας Νικολάου Βασίλειος
14. Γκιουλέκας Πέτρου Κωνσταντίνος
15. Δαβάκης Παναγιώτη Αθανάσιος
16. Καλαφάτης Αθανασίου Σταύρος
17. Καραμανλή Αρκαδίου Άννα
18. Καραμανλής Αχιλλέα Κωνσταντίνος
19. Καράογλου Γεωργίου Θεόδωρος
20. Κατσανιώτης Ιωάννη Ανδρέας
21. Κατσαφάδος Ιωάννη Κωνσταντίνος
22. Κεδίκογλου Βασιλείου Συμεών (Σίμος)
23. Κέλλας Αχιλλέα Χρήστος
24. Κεφαλογιάννη Ιωάννη Όλγα
25. Κεφαλογιάννης Αχιλλέα Ιωάννης
26. Κόνσολας Νικία Εμμανουήλ (Μάνος)
27. Κυριαζίδης Τριαντάφυλλου Δημήτριος
28. Μπασιάκος Αθανασίου Ευάγγελος
29. Μπουκώρος Γεωργίου Χρήστος
30. Μπούρας Κωνσταντίνου Αθανάσιος
31. Οικονόμου Αθανασίου Βασίλειος
32. Σταϊκούρας Κωνσταντίνου Χρήστος
33. Χαρακόπουλος Παντελή Μάξιμος

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση