Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη & Βουλευτών ΝΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017

Ερώτηση Ν. Μηταράκη & Βουλευτών ΝΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017

Είκοσι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τη σύγχυση και την αβεβαιότητα που προκαλεί, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η αδυναμία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τους δικούς της νόμους.

Με αφορμή την ερώτηση, ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που η καθημερινότητα των νοικοκυριών πλήττεται και το εισόδημα των πολιτών συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Κυβέρνηση με τις ιδεοληψίες, τις εμμονές και τις παραλείψεις της εξακολουθεί να παίζει με την αγωνία χιλιάδων συμπολιτών μας.

Ταυτόχρονα “βυθίζει” την οικονομία σε βαθιά αβεβαιότητα.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την εφαρμογή της ρύθμισης “Κατρούγκαλου” για το νέο χαράτσι στα μπλοκάκια και το αρμόδιο Υπουργείο δεν είναι ακόμα σε θέση να αποσαφηνίσει τον τρόπο υπολογισμού των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες!

Πρόκειται για πραγματικό αλαλούμ, αλλά και απόδειξη της ανικανότητας της σημερινής Κυβέρνησης.

Αυτή η ανικανότητα ήταν άλλωστε και η αιτία που οδήγησε στην τραγική διαπραγμάτευση και τη θεσμοθέτηση μιας εξοντωτικής φορολογικής και ασφαλιστικής καταιγίδας για τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: «Σύγχυση και αβεβαιότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους λόγω της ανικανότητας της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τους δικούς της νόμους»

Ο νόμος 4387/2016, ο οποίος έχει ψηφιστεί ήδη από τον Μάιο 2016, επέφερε ευρύτατες αρνητικές αλλαγές τόσο στο ύψος όσο και στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων, κυρίως όμως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες. Άμεση συνέπεια αυτού είναι ότι από 1.1.2017 οι προαναφερθείσες επαγγελματικές κατηγορίες θα υποχρεωθούν στην πλειοψηφία τους στην καταβολή αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, σε μια ήδη πολύ επιβαρυμένη οικονομικά περίοδο.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η κυβέρνηση προσθέτει αβεβαιότητα και σύγχυση, δείχνοντας ακόμα μια φορά ότι πορεύεται στα τυφλά, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό. Μόλις λίγες ημέρες πριν το ξεκίνημα του νέου έτους και τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του ν. 4387/2016, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται σε πλήρη άγνοια. Συγκεκριμένα, δε γνωρίζουν πώς θα προσδιοριστεί η βάση του εισοδήματος επί του οποίου θα γίνει ο υπολογισμός των εισφορών τους.

Ταυτόχρονα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία αμφισβητείται  ο τελικός υπολογισμός των εισφορών βάσει του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Πέραν αυτού εγείρονται μάλιστα, ενστάσεις και ερωτηματικά, που επιτείνουν τη σύγχυση και την αβεβαιότητα για τον υπολογισμό των εισφορών:

- Εάν για τη βάση υπολογισμού των καταβλητέων το 2017 εισφορών θα χρησιμοποιηθεί το εισόδημα του 2015

- Εάν στις μεγάλες αδικίες που θα προκύψουν από τις διακυμάνσεις εισοδήματος, η διαφορά θα επιστρέφεται με ή χωρίς έντοκη αποζημίωση του ασφαλιζόμενου

Επειδή

• Είναι ανεπίτρεπτο και οικονομικά επιβλαβές για το σύνολο της εθνικής οικονομίας, να επικρατεί η απόλυτη αβεβαιότητα και σύγχυση, μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ανασφάλειας, λόγω της αδυναμίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης να εκδώσει τις κανονιστικές πράξεις και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους σε εφαρμογή των δικών της νόμων

• Επειδή η αβεβαιότητα και η σύγχυση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ιδιαίτερα αρνητικό οικονομικό κλίμα, με αποτέλεσμα να συντελείται στη βάση της οικονομίας -λόγω ακριβώς της πλήρους άγνοιας που υπάρχει- μια προσπάθεια απόκρυψης εισοδημάτων με αρνητικές επιπτώσεις στα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα και μάλιστα, αποκλειστικά με ευθύνη της Κυβέρνησης

• Επειδή δεν έχει προηγούμενο, το σύνολο των παραγωγικών τάξεων της οικονομίας μας, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής (ατομικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, κοινοπραξίες, ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές) να μη γνωρίζουν, λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του νόμου, τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αδυναμία οικονομικού προγραμματισμού.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Πότε θα εκδοθούν οι  προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και  επιχειρηματιών; 

2. Ποιος ο σχεδιασμός του υπουργείου ως προς τα εισοδήματα που θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού των εισφορών για τις προαναφερθείσες ομάδες; Πώς θα αντιμετωπίσει τις αδικίες που δημιουργούνται για όσους έχουν υψηλές διακυμάνσεις στα φορολογητέα εισοδήματά τους από έτος σε έτος;»

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση