Βουλή

Ο αθλητισμός συνιστά ένα σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας

Ο αθλητισμός συνιστά ένα σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας

Ερώτηση Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τον αθλητισμό προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύρια Λυδία Κονιόρδου

Θέμα: «Ο αθλητισμός συνιστά ένα σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, συμβάλλοντας αποτρεπτικά στην ερημοποίησή τους"

Τα οφέλη του αθλητισμού στον άνθρωπο είναι γνωστά και πολλαπλά. Επιδρά ευεργετικά στην ψυχική και σωματική υγεία του, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τεχνικές και κοινωνικές δεξιότητες, συμβάλει στην άρση κοινωνικών αποκλεισμών για άτομα με αναπηρία, αποτελεί διέξοδο από την καθημερινότητα κλπ.

Για τις ευαίσθητες οικονομίες των νησιών, ο αθλητισμός συνιστά έναν επιπλέον σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης, ο οποίος συμβάλει θετικά στην προβολή των τοπικών κοινωνιών στα εθνικά και διεθνή μέσα, στην προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού, του λεγόμενου αθλητικού τουρισμού.

Δυστυχώς όμως, ο νησιώτικος αθλητισμός δεν τυγχάνει ιδιαίτερης αντιμετώπισης από την πολιτεία ως όφειλε, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε μαρασμό.

Η έλλειψη κατάλληλων και επαρκών αθλητικών εγκαταστάσεων στα νησιά μας είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό του, αλλά δεν είναι ο μόνος.

Για να ανθίσει ο αθλητισμός στις νησιωτικές περιοχές, όπως αυτές του Νομού Λέσβου και του νομού Χίου, είναι αναγκαίο κατά τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου να ληφθούν υπόψη, όλα τα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ιδιαίτερο, όπως η γεωγραφική θέση των νησιών, η έλλειψη συχνών ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων, τα μεγάλα έξοδα μετακίνησης των αθλητών και των επιτελείων τους στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου διεξάγονται οι εκτός έδρας αγώνες και οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, η έλλειψη πόρων (ισχνές κρατικές επιχορηγήσεις κλπ) σε συνδυασμό με την δύσκολη οικονομική συγκυρία κ.α.

Χωρίς υποδομές και με πενιχρά έσοδα, αθλητές και αθλητικά σωματεία προσπαθούν με έξοδα δικά τους ή εθελοντών να διασφαλίσουν την αθλητική παράδοση των νησιών τους, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες εν μέσω οικονομικής κρίσης. Πολλοί, όμως, είναι εκείνοι που απογοητεύονται και σταματούν ή αναστέλλουν τη δράση τους, γεγονός που συμβάλει στον μαρασμό και την ερημοποίηση των νησιών μας.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα του Αθλητικού Εκπολιτιστικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου ΑΕΠΣ Αιολικός Μυτιλήνης, ο οποίος, αδυνατώντας να καλύψει οικονομικά τις επαναλαμβανόμενες και εκτός έδρας μετακινήσεις της ομάδας, αναγκάστηκε να αλλάξει προσωρινά την έδρα της, «μεταναστεύοντας» κυριολεκτικά στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας προκειμένου να συμμετάσχει στους αγώνες του Κυπέλου  Γ΄ Εθνικής και του Πρωταθλήματος.

Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο για κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου και αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών ως μέτρο ενίσχυσης της νησιωτικής οικονομίας καθώς και τις τελευταίες επισκέψεις του ΓΓ Αθλητισμού, κ. Συναδινού, στη Λέσβο, όπου και ανακοίνωσε την κατασκευή νέου ανοιχτού κολυμβητηρίου «ολυμπιακών διαστάσεων» με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του νησιού μας και την προοπτική δημιουργίας κλειστού γυμναστηρίου,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει είναι μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός αθλητισμός χρίζουν άμεσης λύσης. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που έχετε προβλέψει για την ενίσχυσή του;

2. Μιλήσατε για αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του νησιού και συγκεκριμένα κάνατε λόγο για  «ένα γήπεδο το χρόνο». Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσετε; Σε ποιες υποδομές θα δοθεί προτεραιότητα; Θα γίνει αναβάθμιση όλων των υποδομών ή όσων πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές;

3. Έχετε προβλέψει ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του νησιώτικου αθλητισμού, δεδομένο ότι οι δαπάνες (λειτουργικές, οργάνωσης, ιατρικές κλπ) των αθλητικών σωματείων στα νησιά είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές των σωματείων της ηπειρωτικής χώρας και ποια είναι αυτά; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαράλαμπος Αθανασίου

Νότης Μηταράκης

Άννα Καραμανλή

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση