Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τις εικόνες ντροπής στο τελωνείο Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τις εικόνες ντροπής στο τελωνείο Χίου

Την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης ζητά ο Βουλευτής Χίου της ΝΔ κ. Νότης Μηταράκης, μετά τις χθεσινές εικόνες ντροπής στο τελωνείο Χίου. Ο κ. Μηταράκης προχώρησε ήδη στην κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Οικονομικών με την οποία ζητεί την άμεση λήψη μέτρων για να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα με το σύστημα ελέγχου διαβατηρίων και για να μην δοθεί η χαριστική βολή στην τουριστική κίνηση η οποία ήδη πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από το προσφυγικό.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:                                  

 

«Πρωτοφανείς εικόνες ντροπής καταγράφηκαν  στο τελωνείο της Χίου όταν το πρωί της Τετάρτης το σύστημα ελέγχου διαβατηρίων τέθηκε εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές από εκατοντάδες Τούρκους επισκέπτες, που για παραπάνω από 3 ώρες παρέμεναν καρτερικά να θεωρήσουν τα έγγραφά τους.

Η πολύωρη αναμονή κάτω από ασφυκτικές συνθήκες, χωρίς νερό και αίθουσες με κλιματισμό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν λιποθυμικά επεισόδια ενώ αρκετοί ήταν οι επισκέπτες που επέλεξαν τελικά να επιστρέψουν άπραγοι στην Τουρκία.

Τα προβλήματα που υπήρχαν στην λειτουργία του συστήματος ελέγχου διαβατηρίων δεν ήταν άγνωστα στην κυβέρνηση. Άλλωστε πρόσφατα υπήρξε παρέμβαση και από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κα. Καλογήρου, που ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην άμεση κάλυψη των ελλείψεων.

Επειδή το πρόβλημα που ανέκυψε στο τελωνείο της Χίου προσβάλει την εικόνα της χώρας μας και υπονομεύει την τουριστική κίνηση στα νησιά του Βορ. Αιγαίου που έχει ήδη πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα;
  2. Γιατί δεν υπάρχει εφεδρικό σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση βλάβης;
  3. Εάν θα προχωρήσουν στην βελτίωση των εγκαταστάσεων και την ενίσχυση του προσωπικού που υπηρετεί στο τελωνείο Χίου.

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση