Βουλή

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για τη βίαιη επίθεση στο Δήμαρχο Ελληνικού / Αργυρούπολης

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για τη βίαιη επίθεση στο Δήμαρχο Ελληνικού / Αργυρούπολης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν 6 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τη βίαιη επίθεση στο Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στις 12.7.2016 ο δήμαρχος του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος κατά την είσοδό του στο Δημαρχείο δέχτηκε βίαιη επίθεση από ομάδα περίπου 50 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου που αντιδρά στα σχέδια αξιοποίησης του Ελληνικού. Η παραπάνω ομάδα ανθρώπων, αφού επιτέθηκε στον δήμαρχο της πόλης με χτυπήματα, απειλές και ύβρεις, στη συνέχεια κατέλαβε το Δημαρχείο τρομοκρατώντας τους εργαζομένους και ανήρτησε πανό εναντίον του δημάρχου και της επένδυσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πρώην αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική καθώς οι εντολές, που είχαν, ήταν να μην επέμβουν για να μην δημιουργηθούν εκτεταμένα επεισόδια. Έτσι η ομάδα των αντιεξουσιατών παρέμεινε παραπάνω από 2 ώρες στο Δημαρχείο βανδαλίζοντας το κτίριο και τον προαύλιο χώρο και προπηλακίζοντας λεκτικά τη δημοτική αρχή και τους εργαζόμενους στο Δημαρχείο.

Με αφορμή τα παραπάνω επεισόδια ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί : α) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω φαινόμενα βίας; β) Πώς θα διασφαλίσετε την προστασία των δημόσιων κτιρίων, την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών, γ) Αληθεύει, ότι δόθηκαν εντολές περί μη επεμβάσεως της αστυνομίας; δ) Γιατί, ενώ παρέμειναν για ώρες τα παραπάνω άτομα στο Δημαρχείο βανδάλιζοντας το κτίριο και προπηλάκιζοντας ανθρώπους, δεν συνελήφθησαν;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1.    Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
2.    Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης, Βουλευτής Αττικής
3.    Δημήτριος Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας
4.    Κωνσταντίνος Σκρέκας, Βουλευτής Τρικάλων
5.    Κωνσταντίνος Καραμανλής, Βουλευτής Σερρών
6.    Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης, βουλευτής Χίου

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση