Βουλή

Ερώτηση για την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου

Ερώτηση για την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου

Ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότης Μηταράκης, η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση, που συνυπέγραψαν 42 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε η ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Για να ενεργοποιηθεί ο γραφειοκρατικός “αναπτυξιακός νόμος” της Κυβέρνησης απαιτείται η έκδοση περίπου 30 Υπουργικών Αποφάσεων, η δημοσίευση των 8 προκηρύξεων για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων, η κατάρτιση εγχειριδίων υποστήριξης των προβλεπόμενων διαδικασιών, καθώς και η σύσταση διαφόρων Επιτροπών.

Ο κ. Σταθάκης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι ο νέος “αναπτυξιακός νόμος” θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και ότι με το νέο σύστημα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, των οποίων η χρηματοδότηση εκκρεμεί από τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους.

Επειδή η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητά της και επειδή πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα πόροι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, ζητούμε να απαντήσει συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού:

Ποιες διοικητικές πράξεις έχουν εκδοθεί για να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος;

Πότε θα εκδοθούν οι 8 προκηρύξεις για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων;

Ποιες επιτροπές έχουν συσταθεί;

Έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση των επενδύσεων, που είχαν ενταχθεί στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους;».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη

Θέμα: «Ενεργοποίηση αναπτυξιακού νόμου»

Στις 22.6.2016 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις.».

Για να ενεργοποιηθεί ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος απαιτείται η έκδοση περίπου 30 Υπουργικών Αποφάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κοινές καθώς και η έκδοση 8 προκηρύξεων για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων. Επίσης στο νόμο προβλέπεται η κατάρτιση οδηγών / εγχειριδίων υποστήριξης των προβλεπόμενων διαδικασιών καθώς και η σύσταση διαφόρων Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, η Επιτροπή Εξέτασης των Ενστάσεων, η Επιτροπή Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών, η Επιτροπή Αξιολόγησης των Ολοκληρωμένων Επενδυτικών Προγραμμάτων και των Μεμονωμένων Επενδυτικών Σχεδίων.

Επειδή είχαμε επισημάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ότι ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος είναι γραφειοκρατικός και θα δυσχεράνει την απορρόφηση κονδυλίων.

Επειδή στις 6.6.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου ισχυρίστηκε, ότι σε ένα τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται μετά την ψήφιση του νόμου.

Επειδή στις 27.7.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου επανέλαβε, ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Επειδή στις 14.6.2016 ο κ. Σταθάκης στην Ολομέλεια της Βουλής δεσμεύτηκε, ότι με το νέο σύστημα θα επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, των οποίων εκκρεμεί η χρηματοδότηση από τους παλαιούς επενδυτικούς νόμους.

Επειδή πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα πόροι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις, από εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος και αν ναι, ποιες;

2. Πότε θα εκδοθούν οι 8 προκηρύξεις για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων;

3. Έχουν συσταθεί επιτροπές και αν ναι, ποιες;

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση των επενδύσεων, η χρηματοδότηση των οποίων εκκρεμεί από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους;

5. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις παραπάνω ενέργειες;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Νότης Μηταράκης, Βουλευτής Χίου 
2. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
3. Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Α’ Αθηνών
4. Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών 
5. Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς 
6. Κωνσταντίνος Σκρέκας, Βουλευτής Τρικάλων 
7. Κωνσταντίνος  Καραμανλής, Βουλευτής Σερρών
8. Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτής Ευβοίας 
9. Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής  Ηρακλείου 
10. Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών 
11. Ιωάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Φλώρινας 
12. Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
13. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής Λαρίσης
14. Βασίλειος Γιόγιακας, Βουλευτής Θεσπρωτίας
15. Κωνσταντίνος Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας 
16. Γεώργιος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Β’ Αθηνών 
17. Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής Β’ Θεσ/νίκης 
18. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου 
19. Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου
20. Κώστας Κουκοδήμος, Βουλευτής Πιερίας 
21. Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
22. Δημήτρης Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας 
23. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης 
24. Δημήτριος  Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας 
25. Χρήστος Κέλλας, Βουλευτής Λάρισας
26. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου 
27. Αθανάσιος Δαβάκης, Βουλευτής Λακωνίας 
28. Γεώργιος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς
29. Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής Πρέβεζας
30. Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου
31. Αθανάσιος Μπούρας, Βουλευτής Αττικής  
32. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοκαρνανίας 
33. Κωνσταντίνος Τσιάρας, Βουλευτής Καρδίτσας 
34. Νικήτας Κακλαμάνης, Βουλευτής Α’ Αθηνών
35. Γιάννης Ανδριανός, Βουλευτής Αργολίδας
36. Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής Μαγνησίας 
37. Νίκη Κ. Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας 
38. Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Επικρατείας
39. Ευάγγελος Μπασιάκος, Βουλευτής Βοιωτίας 
40. Θεόδωρος Κάραογλου, Βουλευτής Β’ Θεσ/νίκης 
41. Γεωργιός Βαγιωνάς, Βουλευτής Χαλκιδικής
42. Αθανάσιος Καββαδάς, Βουλευτής Λευκάδας
43. Γεωργιός Καρασμάνης, Βουλευτής Πέλλας
44. Βασίλης  Κικίλιας, Βουλευτής Α’ Αθηνών

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση