Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη - Χρ. Κέλλα για τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Νοσοκομείο Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη - Χρ. Κέλλα για τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Νοσοκομείο Χίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι Νότης Μηταράκης, Βουλευτής Χίου και Χρήστος Κέλλας, Βουλευτής Λάρισας και Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" προς το Νοσοκομείο Χίου. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα:  Δωρεά Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” στο Νοσοκομείο Χίου

Από τα τέλη του 2014, η προηγούμενη Διοίκηση του Νοσοκομείου Χίου, είχε υποβάλλει στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, αίτημα χορήγησης δωρεάς, για την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του Νοσοκομείου Χίου.

Αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό και τον Μάρτιο του 2015, άνθρωποι του Ιδρύματος, επισκέφθηκαν τις παλαιές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι, την κακή κατάσταση του παλιού κτιρίου, που φιλοξενεί την παθολογική κλινική και το παθολογικό τμήμα.

Το πογκρόμ διώξεων όμως που εξαπέλυσε η νέα Κυβέρνηση στις διοικήσεις των Νοσοκομείων της χώρας, κλόνισε την εμπιστοσύνη του Ιδρύματος, όσον αφορά την ορθή και πλήρη αξιοποίηση της δωρεάς, και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η τμηματική καταβολή της, ώστε να διαπιστώνεται η πρόοδος του έργου.

Την διαχείριση αυτού του κονδυλίου, την έχει αναλάβει το Σωματείο “Φίλοι του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου”, αφού αποτελεί πάγια τακτική του Ιδρύματος, τις δωρεές να τις παραχωρεί σε σωματεία, ώστε να αποφεύγονται οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Δυστυχώς η σημερινή Διοίκηση του Νοσοκομείου, αντιτίθεται σε αυτή την διαδικασία και επιθυμεί την διαχείριση της δωρεάς, απευθείας από το Νοσοκομείο, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Διοίκηση του Ιδρύματος που  χορηγεί τη δωρεά, με ορατό πλέον τον κίνδυνο της οριστικής απώλειας των χρημάτων και της μη υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου.

Επειδή η ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του Νοσοκομείου Χίου, κρίνεται επιτακτική, καθώς το κτίριο αυτό λειτουργεί από το 1920! και τα λειτουργικά του προβλήματα είναι τεράστια,

Επειδή οι διαδικασίες χορήγησης της δωρεάς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο

Επειδή υπάρχει ορατός ο κίνδυνος οριστικής απώλειας των χρημάτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Ποιος ο λόγος που υπάρχουν τόσο σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση αυτού του έργου;

2. Για ποιόν λόγο η σημερινή Διοίκηση του Νοσοκομείου, θέτει σε κίνδυνο την χορήγηση της δωρεάς, επειδή θέλει να παρακάμψει τη συμμετοχή του Σωματείου από την όλη διαδικασία;

3. Έχετε γνώση της όλης κατάστασης και αν ναι, σε ποιες διαδικασίες θα προβείτε ώστε να επιλυθεί το θέμα; Θα αποδοθούν ευθύνες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χρήστος Κέλλας, Ν. Λάρισας

Νοτης Μηταράκης, Ν. Χίου

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση