Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τις πολυετείς καθυστερήσεις στην έκδοση οριστικών τίτλων παραχώρησης από τις υπηρεσίες του πρώην Ο.Ε.Κ.

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τις πολυετείς καθυστερήσεις στην έκδοση οριστικών τίτλων παραχώρησης από τις υπηρεσίες του πρώην Ο.Ε.Κ.

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης προς τον Υπουργό Εργασίας αναφορικά με τις πολυετείς καθυστερήσεις στην έκδοση οριστικών τίτλων παραχώρησης από τις υπηρεσίες του πρώην Ο.Ε.Κ.. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Πολυετείς καθυστερήσεις στην έκδοση οριστικών τίτλων παραχώρησης από τις υπηρεσίες του πρώην Ο.Ε.Κ.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που έχει εξελιχθεί σε ένα μόνιμο δυσβάστακτο φορολογικό βάρος για τους φορολογούμενους πολίτες έχει αναδείξει μια σειρά από σοβαρές κοινωνικές αδικίες.  Μια από αυτές, που έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφορά τους συμπολίτες μας που τους έχουν παραχωρηθεί κατοικίες από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας αλλά δεν διαθέτουν ακόμα Οριστικά Παραχωρητήρια.

Στη Χίο, υπάρχουν συμπολίτες μας που αναμένουν την έκδοση Οριστικού Παραχωτηρίου σχεδόν μια δεκαετία. Πληρώνουν κανονικά τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. που τους αναλογεί ως «ιδιοκτήτες», εντούτοις – ελλείψει του οριστικού τίτλου παραχώρησης – ούτε να τα ενοικιάσουν μπορούν, ούτε – φυσικά – να τα μεταβιβάσουν.

Με την εφαρμογή του ν. 4144/2013 (ΦΕΚ 88Α /18.4.2013) ο ΟΑΕΔ - που υπάγεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - έχει καταστεί καθολικός διάδοχος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργηθέντων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Ο.Ε.Κ. και Ο.Ε.Ε.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α) Εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για την οριστική διευθέτηση αυτών των εκκρεμοτήτων;

Β) Εάν έχει τεθεί από την Διοίκηση του ΟΑΕΔ κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (και ποιο είναι αυτό) για την  έκδοση των οριστικών τίτλων παραχώρησης;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

June 29, 2022
June 27, 2022
June 25, 2022
June 25, 2022
June 06, 2022

Αναζήτηση