Βουλή

Νομική κάλυψη ελεγκτών ΕΦΚΑ, κατά την άσκηση των ελεγκτικών τους καθηκόντων

Νομική κάλυψη ελεγκτών ΕΦΚΑ, κατά την άσκηση των ελεγκτικών τους καθηκόντων

O βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Ν. Μηταράκης, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ανάγκη νομικής κάλυψης και προστασίας των ελεγκτών ΕΦΚΑ, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

 Δείτε ολόκληρη την ερώτηση στη συνέχεια:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Νομική κάλυψη ελεγκτών ΕΦΚΑ, κατά την άσκηση των ελεγκτικών τους καθηκόντων». 

Η τήρηση των νόμων, η στήριξη των δημοσίων εσόδων, η προστασία των εργαζομένων και η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, στηρίζονται εν πολλοίς στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας, δηλαδή στους ανθρώπους που διεξάγουν τους πάσης φύσης ελέγχους, συχνά με πενιχρά μέσα και υπό αντίξοες συνθήκες. 

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας αφενός η προστασία των υπαλλήλων εκείνων που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα και αφετέρου η ενιαία αντιμετώπιση των ελεγκτικών μηχανισμών. Για το λόγο αυτό, αποτελεί πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας των Συλλόγων των Εργαζομένων στον ΕΦΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) η νομική κάλυψη και προστασία των ελεγκτών του ΕΦΚΑ, ανάλογα με την κάλυψη και προστασία των ελεγκτών άλλων υπηρεσιών (ΣΕΠΕ, Υπουργείο Εργασίας, ΑΑΔΕ). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, στο σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, περιλαμβάνεται η προστασία των ελεγκτών του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου Εργασίας, στις περιπτώσεις που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ζητείται από τους ελεγχόμενους η αυτόφωρη σύλληψη και δίωξή τους, ωστόσο αυτή η προστασία δεν περιλαμβάνει και τους ελεγκτές του ΕΦΚΑ.   

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:   

1. Είναι ακριβής η πληροφορία ότι στο επικείμενο Σ/Ν περιλαμβάνεται ρύθμιση που θα προστατεύει τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου Εργασίας από την αυτόφωρη σύλληψη και δίωξη, αλλά δεν περιλαμβάνονται οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ; Εάν ναι, γιατί και με ποιο σκεπτικό, αποφασίστηκε αυτή η διαφοροποίηση, με δεδομένο ότι οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ έχουν παρεμφερές αντικείμενο ελέγχου, συχνά δε συμμετέχουν και σε κοινά κλιμάκια ελέγχου με το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας; 

2. Προτίθεται το Υπουργείο να συμπεριλάβει στη σχετική ρύθμιση, και τους εν λόγω ελεγκτές; Γενικότερα, υπάρχει σχεδιασμός για ολιστική αντιμετώπιση του θέματος της προστασίας και κάλυψης των δημοσίων υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους; 

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

Δείτε την απάντηση της αρμόδιου Υπουργού στη συνέχεια:

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση