Βουλή

Ερώτηση για τις συνθήκες λειτουργίας του κέντρου κράτησης της ΒΙΑΛ

Ερώτηση για τις συνθήκες λειτουργίας του κέντρου κράτησης της ΒΙΑΛ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης αναφορικά με το κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ στη Χίο και τις συνθήκες λειτουργίας του. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Το κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ στη Χίο λειτουργεί χωρίς να διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και πυροσβεστικά μέσα!»

 

Σειρά ελλείψεων που εκθέτουν τους συμβασιούχους, τους μόνιμους υπαλλήλους στο κέντρο κράτησης μεταναστών της ΒΙ.ΑΛ αλλά και τους πρόσφυγες σε σοβαρούς κινδύνους αποτυπώνει έκθεση του Τεχνικού Ασφαλείας του Δήμου Χίου. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν επίσης τις καταγγελίες που επανειλημμένα έχουν γίνει και αναφέρουν ότι το πρώην εργοστάσιο, για τη διαμόρφωση του οποίου το ελληνικό κράτος έδωσε πάνω από 2 εκ. ευρώ, παραμένει ένας χώρος που δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας και υγιεινής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης Χίου», που έφερε στο φως τη σχετική έκθεση, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρόσβεσης, ούτε και έκθεση μελέτης πυρόσβεσης και ότι «κατά την αυτοψία στον χώρο διαπιστώθηκε έλλειψη πυροσβεστικών μέσων σχεδόν στο σύνολο της επιφάνειας του κτιρίου (!) όπως και φωτιστικών εξόδων κινδύνου».

Παράλληλα, στην ίδια αναφορά, επισημαίνονται και άλλες σοβαρές ελλείψεις όπως: «Η έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας όπως μάσκες μίας χρήσης και αντισηπτικών υγρών για την αποφυγή έκθεσης σε μολυσματικές επιφάνειες. Μη ικανός αριθμός αποχωρητηρίων στον στεγασμένο χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Δεν έχει γίνει προληπτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε ευρέως μεταδιδόμενες ασθένειες. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος παραβατικών συμπεριφορών απέναντι στους εργαζόμενους». Τέλος γίνεται λόγος για «ανεπαρκείς ασκήσεις του προσωπικού σε ότι αφορά την εκκένωση του χώρου».

Επειδή η αποκάλυψη για την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων στη ΒΙΑΛ γίνεται λίγες εβδομάδες μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί από τη φωτιά το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου κράτησης μεταναστών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α) Σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί για να αντιμετωπίσει την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων στο κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ;

Β) Πως σκοπεύει να καλύψει του υπαλλήλους στο κέντρο κράτησης από τους σοβαρούς κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι;

Γ) Γιατί επετράπη η λειτουργία του κέντρου κράτησης της ΒΙΑΛ από τη στιγμή που δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας;

Ο ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, απαντώντας, στην υπ. αριθμ. 159/06-10-2016 ερώτηση του Βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη, επιβεβαιώνει ότι η ΒΙΑΛ δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Υποστηρίζει όμως ότι αυτό οφείλεται σε  καθαρά… τυπικούς λόγους (!) και ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένου να τροφοδοτηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου με τα απαραίτητα έγγραφα και σχέδια για να συνταχθεί η έκθεση Επιθεώρησης που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση του Πιστοποιητικού.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρει ότι η ΒΙΑΛ διαθέτει εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα πυρόσβεσης για τη συντήρηση και επισκευή του οποίου μεριμνά το Υπουργείο Άμυνας μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που υλοποιεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Τόσκας δεν απαντούν στο κρίσιμο ερώτημα για ποιο λόγο επετράπη η λειτουργία του κέντρου κράτησης της ΒΙΑΛ από τη στιγμή που δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων στη Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει στην απάντηση του ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και πυροπροστασία σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων μεταναστών έχει καθοριστεί με διαταγή του Αρχηγείου Π.Σ. και ότι… εντός του μήνα αναμένεται η συμπλήρωση του υφιστάμενου σχεδίου Ασφαλείας με «σχέδιο εκκένωσης» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών, ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

Και σε αυτήν την περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει στο γόνατο. Άφησε κενά στα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας του προσωπικού και τώρα έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Τα «σχέδια εκκένωσης» έπρεπε να είχαν εκπονηθεί από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του Κέντρου και το ζήτημα με την απουσία Πιστοποιητικού πυρασφάλειας είναι πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

Φυσικά όταν εξετάζουμε τις νέες προτάσεις της Κυβέρνησης, βαρύνοντα λόγο στην αξιολόγηση πρέπει να διαδραματίσει η μέχρι στιγμής εμπειρία μας από την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης. Η οποία υπόσχεται πολλά και υλοποιεί ελάχιστα.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση