Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη νομιμοποίηση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου στη Χίο

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τη νομιμοποίηση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου στη Χίο

Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης συναντήθηκε σήμερα με το Σωματείο «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων» με τους οποίους συζήτησε για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου και την ανάγκη θεσμικής θωράκισης του εθίμου. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Χίο και για το λόγο αυτό πρέπει να προστατευθεί. Προσωπικά ανέλαβα την πρωτοβουλία για την θεσμική θωράκιση του αλλά η κυβέρνηση υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή. Υποσχέθηκε ότι θα φέρει δική της ρύθμιση ωστόσο και αυτό το θέμα το παρέπεμψε στις καλένδες. Το έθιμο πρέπει να συνεχιστεί από υπεύθυνο φορέα με λελογισμένο μέγεθος και συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Πρέπει οι θεσμικές πρωτοβουλίες να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του έτους για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας στους αρμόδιους φορείς.

Καταθέτω λοιπόν άμεσα σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και αναμένω και από το ΣΥΡΙΖΑ Χίου να τοποθετηθεί σχετικά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Στις Καλένδες η δέσμευση για τη νομιμοποίηση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου».

Όπως είναι γνωστό, φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες δεν πραγματοποιήθηκε στη Χίο το έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Το συγκεκριμένο έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Χίο και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

ον Ιούνιο τ.ε. ανέλαβα πρωτοβουλία για τη νομιμοποίηση του ρουκετοπόλεμου καταθέτοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή. Η τροπολογία με Αρ. 509/34/22-6-2016, αρχικά έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και ενσωματώθηκε σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομίας αιφνιδιαστικά την απέσυρε στην Ολομέλεια δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα φέρει δική της νομοθετική ρύθμιση. Έκτοτε έχουν περάσει τέσσερεις μήνες χωρίς όμως να έχει αναληφθεί κάποια σχετική πρωτοβουλία. Η συγκεκριμένη δέσμευση φαίνεται ότι έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας στους αρμόδιους φορείς και τους επαγγελματίες του Τουρισμού απαιτείται εντός του τρέχοντος έτους να προωθηθεί η απαιτούμενη τροπολογία και να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν τη σύσταση του αρμόδιου φορέα, τους κανόνες ασφαλείας κ.τ.λ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α) Εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει νομοθετικά το σχετικό ζήτημα και να νομιμοποιήσει το έθιμο του ρουκετοπόλεμου;

Β) Εάν ναι, για ποιόν λόγο παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση και πότε προγραμματίζει να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

«Η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να νομοθετήσει για τον ρουκετοπόλεμο. Δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική θωράκιση ενός εθίμου που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Και όσα ανέφερε στη Βουλή όταν αρνήθηκε να προωθήσει την τροπολογία που είχα καταθέσει - ότι θα φέρει δική της ρύθμιση - αποδεικνύονται γράμμα κενού περιεχομένου».

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Βουλευτής Χίου της ΝΔ κ. Νότης Μηταράκης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Ν. Τόσκα στην υπ. Αριθμ. 993/7-11-2016 ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μηταράκης για τον ρουκετοπόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γενικόλογη απάντηση του, ο αρμόδιος υπουργός δεν κάνει καμία αναφορά στη σημασία που έχει για το νησί της Χίου η διατήρηση του εθίμου, ούτε βέβαια στην ανάγκη θεσμικής θωράκισης του και στην προοπτική δημιουργίας ενός υπεύθυνου φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση του εθίμου.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση