Βουλή

Ερώτηση Κ. Καραμανλή, Ν. Μηταράκη για τις αναδρομικές εισφορές Ειδικής Προσαύξησης μισθωτών μηχανικών – ασφαλισμένων ΤΣΜΕΔΕ

Ερώτηση Κ. Καραμανλή, Ν. Μηταράκη για τις αναδρομικές εισφορές Ειδικής Προσαύξησης μισθωτών μηχανικών – ασφαλισμένων ΤΣΜΕΔΕ

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο Κώστας Καραμανλής, Τομεάρχης Υποδομών και ο Νότης Μηταράκης, αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας σχετικά με τις αναδρομικές εισφορές Ειδικής Προσαύξησης μισθωτών μηχανικών – ασφαλισμένων ΤΣΜΕΔΕ.

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Αναδρομικές εισφορές Ειδικής Προσαύξησης μισθωτών μηχανικών –ασφαλισμένων ΤΣΜΕΔΕ».

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μηχανικοί ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ ανακάλυψαν, ότι βαρύνονται με οφειλή αναδρομικών ποσών, λόγω μη καταβολής εισφορών. Οι οφειλές αυτές είναι συνέπεια της εφαρμογής του νόμου 3986/2011, με τον οποίο είχαν αυξηθεί σημαντικά οι ασφαλιστικές εισφορές όλων των επιμέρους κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ για το σύνολο των ασφαλισμένων (προ και μετά του 1993). Ωστόσο, λόγω της προσφυγής του ΤΕΕ στο ΣτΕ είχε ανασταλεί η παρακράτηση των συγκεκριμένων οφειλών, με πρωτοστατούντες μάλιστα τότε, νυν υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης.

Επισημαίνεται δε, ότι ειδικά για τους μισθωτούς μηχανικούς το (πρώην) ΕΤΑΑ χωρίς καμία σχετική ειδοποίηση ούτε προς τους ίδιους, ούτε προς τα λογιστήρια των εταιρειών τους, προχωρά σε αναζήτηση των οφειλόμενων ποσών με έκδοση σχετικών ειδοποιητηρίων, η οποία γίνεται σταδιακά και με αργούς ρυθμούς. Τα ποσά αυτά υπολογίζονται σε 13,87€/ μήνα για τους προ το 1993 ασφαλισμένους, ενώ για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 ποικίλλουν ανάλογα με τα έτη δραστηριότητας και την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία κάθε μηχανικός ανήκει.

Με δεδομένο ότι:

Ο κλάδος Ειδικής Προσαύξησης του (πρώην)  ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ καταργήθηκε με το νόμο 4387/2016, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να προσδοκούν ελάχιστη ή και καμία ανταπόδοση για τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Τα οφειλόμενα ποσά έρχονται να προστεθούν στις ήδη υψηλές εισφορές, που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι στο (πρώην)  ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ σε μια περίοδο όπου πολλοί μηχανικοί – μισθωτοί είναι πλέον άνεργοι ή υποαπασχολούνται καθώς πολλές τεχνικές εταιρείες έχουν κλείσει.

Καμία ενημέρωση δεν υπήρξε προς τους υπόχρεους μηχανικούς και καμία προσπάθεια συμψηφισμού δεν έγινε με την επιστροφή ποσών της Ειδικής Προσαύξησης για το έτος 2016 στους προ του 1993 ασφαλισμένους, η οποία έλαβε χώρα πριν από κάποιους μήνες.

Πολλοί μηχανικοί θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν την ασφαλιστική τους ενημερότητα, χωρίς καμία προειδοποίηση.  

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1. Που οφείλεται η ενέργεια του (πρώην) ΕΤΑΑ να προχωρήσει σε «αιφνιδιασμό» των ασφαλισμένων ζητώντας τα αναδρομικά ποσά μόλις πρόσφατα, ενώ γνώριζε ήδη από τον Ιούλιο 2015 ότι είχαν προκύψει οι εν λόγω οφειλές;

2. Γιατί το υπουργείο δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του (πρώην) ΕΤΑΑ για συμψηφισμό των οφειλών του Ταμείου προς τους ασφαλισμένους;

3. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ότι πολλοί ασφαλισμένοι μηχανικοί θα μείνουν ξαφνικά χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες δεν είχαν εντάξει στον προγραμματισμό τους;

4. Πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο το ζήτημα ότι οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλουν αναδρομικά εισφορές στον Κλάδο Ειδικής Προσαύξησης ο οποίος έχει ήδη καταργηθεί αναδρομικά από 1.1.2016 με το νόμο 4387/2016; Πώς τοποθετείται απέναντι στο αίτημα των μηχανικών για επιστροφή ή συμψηφισμό των εισφορών της Ειδικής προσαύξησης για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, Βουλευτής Σερρών

Νότης Μηταράκης, Βουλευτής Χίου

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση