Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες του ν. Χίου, έτους 2014

Ερώτηση Ν. Μηταράκη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες του ν. Χίου, έτους 2014

Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Ν. Μηταράκης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες του νομού Χίου, του έτους 2014.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: «Προβλήματα με Νέους Αγρότες του ν. Χίου, έτους 2014». 

Σύμφωνα με αρμόδιους γεωπόνους του νομού Χίου, έχει ανακύψει ένα σοβαρό πρόβλημα με τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα ενισχύσεων του ΥΠΑΑΤ κατά το έτος 2014. Οι Νέοι Αγρότες αυτοί, δέχθηκαν επιτόπιους ελέγχους κατά τα έτη 2015, 2016, 2017. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα αγροτεμάχια που είχαν δηλώσει βρίσκονται σε παραπλήσιες θέσεις από τις αρχικά δηλωθείσες. Αυτό οφείλεται σε λάθη στον εντοπισμό κατά την αρχική αίτηση για την Ενιαία Ενίσχυση έτους 2014, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια να μηδενίζονται. Η χρονιά αυτή (2014) ήταν πριν ακόμα οι Νέοι Αγρότες ξεκινήσουν να καλλιεργούν τα αγροτεμάχια, καθώς επρόκειτο για εκτάσεις που μόλις είχαν νοικιάσει και η δήλωσή τους γινόταν βάσει των στοιχείων που είχαν δώσει οι ιδιοκτήτες τους. Λόγω του μικρού μεγέθους του συνόλου σχεδόν των αγροτεμαχίων ήταν αρκετά δυσχερής ο ακριβής εντοπισμός τους. 

Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με βάση την ενιαία δήλωση της προηγούμενης του ελέγχου χρονιάς. Μετά τον επιτόπιο έλεγχο, ναι μεν διορθώθηκαν τα χαρτογραφικά υπόβαθρα της τρέχουσας χρονιάς, αλλά δεν επιτρεπόταν η διόρθωση για την προηγούμενη. Ως αποτέλεσμα, στην εξατομίκευση, τα αγροτεμάχια αυτά να μηδενίζονται, οι Νέοι Αγρότες να φαίνεται ότι δεν πληρούν τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου του προγράμματος και να απεντάσσονται από το πρόγραμμα ενισχύσεων. 

Επειδή: 

Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους νέους αγρότες και τη στροφή των ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή:

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και να αποφευχθεί η απένταξη των νέων αγροτών της Χίου για το πρόβλημα το οποίο περιγράφεται παραπάνω (μη ακριβής δήλωση αγροτεμαχίων, για λόγους πέρα από τον έλεγχο των δικαιούχων της ενίσχυσης);

2. Έχει προκύψει ανάλογο πρόβλημα με νέους αγρότες σε άλλες περιοχές της χώρας; Αν ναι πόσο διευρυμένο είναι το πρόβλημα; Είναι μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου να προχωρήσει σε μια γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος;

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση