Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την στήριξη των πληγέντων στη Χίο από την πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου 2016

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την στήριξη των πληγέντων στη Χίο από την πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου 2016

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης αναφορικά με την στήριξη των πληγέντων στη Χίο από της πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου 2016. Δύο μέτρα και δύο σταθμά παρατηρούνται από τους πληγέντες σε σχέση με την αντιμετώπιση που είχαν κάτοικοι άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Θέμα: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την στήριξη των πληγέντων στη Χίο από την πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου 2016

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου στη Χίο η οποία αφάνισε ένα πολύ μεγάλο μέρος των καλλιεργειών και της παραγωγής μαστίχας η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για την αποζημίωση και τη στήριξη των πληγέντων.

Οι παραγωγικοί φορείς του νησιού έθεσαν μετ’ επιτάσεως το αίτημα για παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για τους πυρόπληκτους των τοπικών Κοινοτήτων Βέσσας, Λιθίου, Ελάτας, Ολύμπων και Μεστών όπως επίσης και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους μόνιμους κατοίκους των συγκεκριμένων κοινοτήτων.

Μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι υπάρχει το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο καμία τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει απογοήτευση αλλά και πλήθος ερωτημάτων στους πληγέντες της Χίου καθώς το Υπουργείο Οικονομικών με την ΠΟΛ 1110/19.07.2016 (ΦΕΚ  2309/26.07.2016 τεύχος Β) είχε προχωρήσει στην παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης και των γύρω περιοχών που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την καταστροφή στη Χίο με διαφορετικά μέτρα και σταθμά;

2. Πως σκοπεύει το Υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει τους μαστιχοπαραγωγούς που μέσα σε λίγες ώρες έχασαν και τις καλλιέργειες και την παραγωγή τους;

3. Για ποιο λόγο επιμένει στις προκαθορισμένες προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο και του ΕΝΦΙΑ οδηγώντας στον οικονομικό αφανισμό τους εκατοντάδες μικροπαραγωγούς που επλήγησαν από την πυρκαγιά;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Α. Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση