Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη & Χ. Αθανασίου για τη διευκόλυνση της αεροπορικής διασύνδεσης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη & Χ. Αθανασίου για τη διευκόλυνση της αεροπορικής διασύνδεσης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη και Χ. Αθανασίου προς τους Υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών για τη διευκόλυνση της αεροδρομικής διασύνδεσης των νησιών της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρ. Σπίρτζη

Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των τακτικών αεροπορικών γραμμών (άγονες γραμμές) στις οποίες έχει επιβληθεί  η υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας από 1 Οκτωβρίου 2016 ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Μπορεί ο διαγωνισμός για τις άγονες αεροπορικές γραμμές να έκλεισε με όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο κατά μέσο όρο 36εκ ετησίως, δεν συνέβη όμως το ίδιο για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αφού περικόπτονται δρομολόγια διασύνδεσής τους.

Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν, αφού το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επέλεξε την εύκολη λύση των περικοπών δρομολογίων απομονώνοντας τα ακριτικά νησιά μας, αντί να συνδιαλεχθεί με τις αεροπορικές εταιρίες και την τοπική κοινωνία ώστε να βρεθεί μια πιο ορθολογιστική λύση, βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών.

Συγκεκριμένα, μεγάλες απώλειες αφορούν τη γραμμή Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ρόδος η οποία δόθηκε για εκμετάλλευση ως το τέλος Μαρτίου 2017, μετά από διαδικασίες διαπραγμάτευσης, στην εταιρεία Olympic Air έναντι του μέγιστου οικονομικού αντισταθμίσματος 606.884 €. Όπως πληροφορηθήκαμε, βάση της συγκεκριμένης ανάθεσης, θα εκτελούνται μόνο δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως, έναντι πέντε που ήταν μέχρι πρότινος. Αυτό σημαίνει ότι η αεροπορική διασύνδεση των νησιών του Νομού Λέσβου θα πραγματοποιείται μόνο με δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία των κατοίκων της Λήμνου και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής μας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η εξέλιξη αυτή προξενεί οξύτατο συγκοινωνιακό και κατ΄ επέκταση κοινωνικό πρόβλημα για το νησί της Λήμνου, δεδομένου ότι και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς τη Μυτιλήνη είναι εξαιρετικά περιορισμένα (μόνο δύο την εβδομάδα).

Η διοικητική εξάρτηση, σε κρίσιμους τομείς, της Λήμνου με τη Μυτιλήνη, έδρα του Νομού Λέσβου αλλά και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αναγκάζει τους κατοίκους να μεταβαίνουν στη Λέσβο για θέματα υγείας, φορολογικά, δικαστικά ή υπηρεσιακά. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα νησιά Χίο και Σάμο.

Επιπλέον, η μείωση των δρομολογίων θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση των πολιτών με περισσότερα έξοδα διαμονής, τα οποία δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών θα είναι δύσκολο να καλυφθούν.

Τέλος, δημιουργείται έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες που βλέπουν να αποκόπτεται η πρόσβασή τους στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, η οποία είναι πολλές φορές αναγκαία λόγω έλλειψης ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο Λήμνου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να βελτιωθεί η ζωτικής σημασίας διασύνδεση των νησιών της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαράλαμπος Αθανασίου
Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση