Βουλή

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για απαίτηση ΕΟΠΥΥ σχετικά με βεβαίωση προσδόκιμου ζωής για χορήγηση φαρμάκων

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ για απαίτηση ΕΟΠΥΥ σχετικά με βεβαίωση προσδόκιμου ζωής για χορήγηση φαρμάκων

Ερώτηση κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ ζητά από καρκινοπαθή βεβαίωση προσδόκιμου ζωής για να του δώσει φάρμακα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ ζητά από καρκινοπαθή βεβαίωση προσδόκιμου ζωής για να του δώσει φάρμακα!!

Κύριε Υπουργέ,

Έπειτα από δημοσιεύματα και την καταγγελία ενός καρκινοπαθούς ασθενή, έγινε αντιληπτή η αντιδεοντολογική και απάνθρωπη βεβαίωση που ζητάει η επιτροπή έγκρισης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ για την έγκριση αιτήματος χορήγησης φαρμάκων σε καρκινοπαθείς. Συγκεκριμένα τα μέλη της επιτροπής ζητάνε από τους καρκινοπαθείς, μεταξύ άλλων δεικτών, να πιστοποιήσουν με ιατρική βεβαίωση το προσδόκιμο επιβίωσής τους προκειμένου να αποφανθούν για το αν τους αξίζει η απαραίτητη χορήγηση φαρμάκων από την πολιτεία!

Ο οργανισμός φαρμάκου που εγκρίνει το φάρμακο, οφείλει να το χορηγεί υπό προϋποθέσεις αλλά είναι τουλάχιστον λυπηρό αν όχι ανεπίτρεπτο, η Διοίκηση του ΕΟΠΠΥ και το Υπουργείο Yγείας να γίνονται αρωγοί μια τέτοιας τακτικής η οποία ευτελίζει την ανθρώπινη ζωή και παραγκωνίζει αυτήν την ευπαθή ομάδα συμπολιτών μας.

Κατόπιν αυτών, Ερωτάστε:

1) Θεωρείτε ότι είναι δεοντολογικό οι προϋποθέσεις για  χορήγηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς να γίνεται βάσει του πόσα χρόνια ζωής προσδοκάται να έχουν;

2) Αν κάποιος δεν προσκομίσει τον δείκτη προσδόκιμου ζωής στην ιατρική βεβαίωση, και ενώ όλοι οι άλλοι δείκτες έχουν μετρηθεί και εμπίπτουν στις προϋποθέσεις, θεωρείτε ότι αποτελεί λόγο απόρριψης της αίτησης χορήγησης φαρμάκου στην ευπαθή ομάδα των καρκινοπαθών, από την επιτροπή;

3) Θεωρεί το Υπουργείο Υγείας ότι ο γιατρός που εξετάζει τον ασθενή έχει τη δυνατότητα να προβλέψει το προσδόκιμο ζωής του καρκινοπαθή επακριβώς; Τα όρια απόκλισης σε τι εύρος κυμαίνονται και είναι τέτοια που ορίζουν με βεβαιότητα τη λήψη ή μη λήψη φαρμάκου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αντωνίου Βασιλείου Μαρία
Βούλτεψη Ιωάννη Σοφία
Γεωργιάδης Αθανασίου Σπυρίδων - Άδωνις
Γιόγιακας Νικολάου Βασίλειος
Καραμανλή Αρκαδίου Άννα
Καράογλου Γεωργίου Θεόδωρος
Κατσανιώτης Ιωάννη Ανδρέας
Κέλλας Αχιλλέα Χρήστος
Κεφαλογιάννη Ιωάννη Όλγα
Μηταράκης Αντωνίου Παναγιώτης (Νότης)
Μπουκώρος Γεωργίου Χρήστος
Οικονόμου Αθανασίου Βασίλειος
Παναγιωτόπουλος Ιωάννη Νικόλαος
Σκρέκας Θεοδώρου Κωνσταντίνος
Στύλιος Δημοσθένη Γεώργιος
Τσιάρας Αλεξάνδρου Κωνσταντίνος

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση