Βουλή

Ερώτηση 10 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το κτήριο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση 10 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το κτήριο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση, προς τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονή, κατέθεσαν ο Νότης Μηταράκης και 9 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για μια σειρά από ζητήματα που εγείρονται ως προς το κτήριο, στο οποίο στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι ο κ. Τσίπρας  είχε αναφέρει ότι «για τα δάνεια που έπαιρνε  (ο ΣΥΡΙΖΑ) είχε βάλει υποθήκη το κτήριο των γραφείων του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου», ενώ ο Οικονομικός Διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι η μεταβίβαση του ακίνητου έγινε μόλις τον περασμένο Μάρτιο.

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με τις χθεσινές αποκαλύψεις, για το ακίνητο αυτό δεν πληρωνόταν φόρος τα τελευταία 16 έτη και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έπραξε πριν από μερικές ημέρες και αφού προηγουμένως είχε τεθεί το θέμα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Για τα ζητήματα που προκύπτουν, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απευθύνουν προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πότε και με ποια διαδικασία απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ιδιοκτησία το ως άνω κτήριο;
  • Αν είναι ορθή η δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη ότι το κτήριο αποκτήθηκε το 2016, με ποια έννομη σχέση χρησιμοποιούσε το ακίνητο τα προηγούμενα χρόνια; 
  • Έχουν καταβληθεί ενοίκια και έχει πληρωθεί φόρος εισοδήματος για το πραγματικό ή τεκμαρτό ενοίκιο;
  • Έχουν πληρωθεί φόροι μεταβίβασης για την απόκτηση του κτηρίου;
  • Έχει πληρωθεί και πότε ο αναλογούν Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π., ΕΤΑΚ, ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.) για τα έτη 2001 - 2016;
  • Για την δήλωση του ακινήτου στη Δ.Ο.Υ., ποιους τίτλους προσκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ;
  • Υπάρχει αποδεικτικό εξόφλησης του δανείου της Ε.Α.Ρ. προς την Ιονική Τράπεζα (διάδοχος ALPHA BANK) με εγγύηση το ως άνω κτήριο;
  • Είναι νόμιμοι οι τίτλοι μεταγραφής και σύννομη η διαδικασία που ακολούθησε ο Υποθηκοφύλακας Αθηνών;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

• τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα,

• τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

• τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή

Θέμα: Κτήριο φερόμενης ιδιοκτησίας ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα.

Κατατέθηκε, στην Εξεταστική Επιτροπή, από τον κ. Δαριώτη, Οικονομικό Διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ από το 1997 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιοκτήτης του κτηρίου, στην ως άνω διεύθυνση, στο οποίο στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού στη Βουλή στο πλαίσιο συζητήσεων για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, o ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε δάνεια από την Εθνική Τράπεζα έχοντας ως πρόσθετες εγγυήσεις της μελλοντικής χρηματοδότησης του, και εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει, «για τα δάνεια που έπαιρνε  (ο ΣΥΡΙΖΑ) είχε βάλει υποθήκη το κτήριο των γραφείων του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου.»

Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε ο κ. Δαρειώτης κατά την εξέταση του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης, το συγκεκριμένο ακίνητο είχε αγοραστεί από την Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) το 1990, με δάνειο από την Ιονική Τράπεζα και το 1998  έγινε μονομερής άρση κατασχέσεως, αφού προηγουμένως καταβλήθηκε το 40% του οφειλόμενου ποσού.

Ο ίδιος μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η μεταβίβαση του ακινήτου στον ΣΥΡΙΖΑ, έγινε τον Μάρτιο του 2016, αν και είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2013 όφειλε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες δέσμευσης του ακινήτου υπέρ της Εθνικής Τράπεζας, από το 2013, όπως σχετικώς είχε ζητηθεί από την Τράπεζα.  

Ωστόσο, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις ότι το εν λόγω ακίνητο δεν πλήρωνε φόρο τα τελευταία 16 έτη και το έπραξε πριν από μερικές ημέρες και αφού προηγουμένως είχε τεθεί το θέμα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι το θέμα είναι «Παντελώς ανύπαρκτο» και ότι το κεντρικό κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ περιήλθε στην κυριότητα του κόμματος το 2016, και από τότε πληρώνει όλους τους ισχύοντες φόρους, αναδρομικά από το 2002, ενώ η κα Ολγα Γεροβασίλη, χθες από το βήμα της Βουλής, ανέφερε «…για το κτήριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου ότι δεν πληρώνει φόρους. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει φόρους αναδρομικά από το 2002, ως όφειλε….».

Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτώνται ο κ. Πρωθυπουργός & οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Πότε και με ποια διαδικασία απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ιδιοκτησία το ως άνω κτήριο;

2. Αν είναι ορθή η δήλωση της κ. Γεροβασίλη ότι το κτήριο αποκτήθηκε το 2016, με ποια έννομη σχέση χρησιμοποιούσε το ακίνητο τα προηγούμενα χρόνια; Έχουν καταβληθεί ενοίκια και έχει πληρωθεί φόρος εισοδήματος για το πραγματικό ή τεκμαρτό ενοίκιο;

3. Έχουν πληρωθεί φόροι μεταβίβασης για την απόκτηση του κτηρίου;

4. Έχει πληρωθεί και πότε ο αναλογούν φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, ΕΝΦΙΑ κτλ) για τα έτη 2001-2016;

5. Για την δήλωση του ακινήτου στην ΔΟΥ, ποιους τίτλους προσκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ;

6. Υπάρχει αποδεικτικό εξόφλησης του δανείου της ΕΑΡ προς την Ιονική Τράπεζα (διάδοχος ALPHA BANK) με εγγύηση το ως άνω κτήριο;

7. Αν είναι νόμιμοι οι τίτλοι μεταγραφής και σύννομη η διαδικασία που ακολούθησε ο Υποθηκοφύλακας Αθηνών;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1. Μηταράκης Νότης
2. Γεωργαντάς Γεώργιος
3. Τσιάρας Κωνσταντίνος
4. Βεσυρόπουλος Απόστολος
5. Γιόγιακας Βασίλειος
6. Στύλιος Γεώργιος
7. Μπουκώρος Χρήστος
8. Βούλτεψη Σοφία
9. Σταμάτης Δημήτρης
10. Αντωνιάδης Γιάννης

Δείτε τις σχετικές απαντήσεις 

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση