Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τις μεταμορφώσεις του ανύπαρκτου σχεδίου της Κυβέρνησης για το προσφυγικό

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τις μεταμορφώσεις του ανύπαρκτου σχεδίου της Κυβέρνησης για το προσφυγικό

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης με θέμα τις μεταμορφώσεις του ανύπαρκτου σχεδίου της Κυβέρνησης για το προσφυγικό. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: «Οι Μεταμορφώσεις ενός ανύπαρκτου σχεδίου για το προσφυγικό και οι εντυπώσεις της Χιακής κοινωνίας»

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των αποφάσεων της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στη Χίο, ανακοίνωσε στις 9/9/2016 μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών την πρόθεση της να λειτουργήσει στο Μερσινίδι «ένα ενδιάμεσο κέντρο κράτησης για τους μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά». Για το σκοπό αυτό ξεκίνησε άμεσα και τις εργασίες ανακαίνισης του χώρου και την εγκατάσταση συρμάτινου φράχτη περιμετρικά του κέντρου.

Οι εργασίες αυτές σταμάτησαν λόγω των συντονισμένων – δικαιολογημένων αντιδράσεων των κατοίκων της Χίου αλλά και την άρνηση της  Ιεράς Μονής – στην οποία ανήκει ο χώρος – να μετατραπεί το Μερσινίδι σε φυλακή. Μπροστά στα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε στις 8/11/2016 έκανε γνωστό ότι το Μερσινίδι, θα λειτουργήσει προσωρινά «ως προαναχωρησιακό κέντρο»!

Οι… μεταμορφώσεις του κυβερνητικού σχεδίου δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Κατά την διάρκεια της εκδίκασης των Ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η  Μονή Μερσινιδίου, ο νομικός σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου ισχυρίστηκε ότι όλα όσα ακούστηκαν για τη λειτουργία Κέντρου φύλαξης παραβατικών στο Μερσινίδι δεν ευσταθούν και ότι εκεί απλά θα φιλοξενούνται όσοι είναι υπεράριθμοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ!!!

Τα παραπάνω γεγονότα προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία της Χίου μια μεγάλη απογοήτευση καθώς αποδεικνύεται ότι ούτε σχεδιασμός υπάρχει και ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να τους εμπαίξει και να τους παραπλανήσει. Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Εάν θεωρεί ότι με όλες αυτές τις παραπλανητικές διαβεβαιώσεις της τοπικής κοινωνίας θα μπορέσει να επιλύσει τα μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει στο νησί της Χίου εξαιτίας του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών;

2. Τι απαντάει στους κατοίκους της Χίου που βλέπουν πίσω από αυτές τις αντιφατικές και παραπλανητικές δηλώσεις μια προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει την τοπική κοινωνία προ τετελεσμένων γεγονότων και να επιβάλει τελικά τις απόψεις της;

3. Τι ακριβώς προτείνει να πράξει στη Χίο για την αποσυμφόρηση της νήσου;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Δείτε την απάντηση 

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση