Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την ενίσχυση με προσωπικό του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την ενίσχυση με προσωπικό του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη, Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχετικά με την ενίσχυση με προσωπικό του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Χίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα 

Θέμα: «Ενίσχυση με προσωπικό του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Χίου»

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Χίο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η  ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου στο νησί, έτσι ώστε στο τέλος του έτους να είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.

Όπως προκύπτει όμως από την Ανακοίνωση – Πρόσκληση εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Α.Π.:21751/12.12.2016) του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ούτε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί καθώς η διαδικασία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων των ενδιαφερόμενων δημοσίων υπαλλήλων ξεκινά στις 16.12.2016 και λήγει στις 27.12.2016!

Αυτό σημαίνει ότι και με το ξεκίνημα του νέου έτους - και παρά το γεγονός ότι οι αποσπάσεις θα γίνουν κατά παρέκκλιση από κάθε γενική η ειδική διάταξη - το Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου Χίου θα συνεχίζει να είναι υποστελεχωμένο.

Με δεδομένο ότι η αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού  έχει δημιουργήσει τρομακτική πίεση στη Χίο και η επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου Προσφύγων είναι απαραίτητη για την αποσυμφόρηση του νησιού,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α) Για ποιόν λόγο παρατηρείται αυτή η νέα καθυστέρηση σε ότι αφορά την ενίσχυση του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Χίου;

Β) Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων;

Γ) Πόσες αιτήσεις ασύλου απαντώνται με το υφιστάμενο προσωπικό του Κλιμακίου της Χίου  (σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο)  σε εβδομαδιαία βάση;

Δ) Έχει εναλλακτικό σχέδιο για την ενίσχυση του Κλιμακίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων στην περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση 

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση