Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την καθυστέρηση υλοποίησης του Πιλοτικού Προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την καθυστέρηση υλοποίησης του Πιλοτικού Προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen)

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ν. Κουρουμπλή, σχετικά με την καθυστέρηση στην υλοποίηση του Πιλοτικού Προγράμματος διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen) σε έξι ελληνικά νησιά.

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις του προσφυγικού- μεταναστευτικού στην οικονομική ζωή των νησιών είναι η μεγάλη μείωση των τουριστικών κρατήσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, αποτέλεσμα της αρνητικής δημοσιότητας αλλά και της παραπληροφόρησης. Αυτό καθιστά απολύτως απαραίτητη την αξιοποίηση κάθε εναλλακτικής εισροής τουριστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα την αύξηση του αριθμού των Τούρκων επισκεπτών.

Ωστόσο, φέτος, για πρώτη φορά, όπως επισημαίνει η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Χρ. Καλογήρου, σε σχετική της επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, καθυστερεί σημαντικά η έναρξη του Πιλοτικού Προγράμματος διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen) σε Τούρκους υπηκόους γεγονός το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» σε σχετικό εκτενές δημοσίευμα της  έχει εντείνει την ανησυχία των Τουριστικών φορέων της περιοχής.

Το πρόγραμμα αυτό, που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στα νησιά Χίος, Σάμος, Λέσβος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο, για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την τουριστική κίνηση από την Τουρκία στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Είναι αυτονόητο ότι η περαιτέρω  καθυστέρηση ή ακόμη χειρότερα η μη έναρξη του προγράμματος θα πλήξει καίρια τον τουρισμό των νησιών μας, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στον κλάδο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

 

Α) Εάν και πότε θα ξεκινήσει την τρέχουσα τουριστική περίοδο, το Πρόγραμμα διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen) για υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία.

Β) Ποιοι ήταν οι λόγοι της καθυστέρησης;

Γ) Εάν οι Ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Τουρκία έχουν ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα τουρκικά τουριστικά γραφεία για την έναρξη προγράμματος απλοποίησης διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων στα έξι ελληνικά νησιά».

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των τριών Υπουργείων

Νέα αρνητικά δεδομένα για την τουριστική κίνηση στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου (Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο) δημιουργεί η καθυστέρηση και πιθανή κατάργηση του πιλοτικού προγράμματος απλουστευμένης διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων βραχείας διαμονής Schengen. Το Υπουργείο Εξωτερικών, στην απάντηση που έδωσε για την υπ. αριθμ 4753/13.4.2016 ερώτηση του Βουλευτή Χίου κ. Ν. Μηταράκη αναφέρει ότι «το πρόγραμμα λόγω της βεβαρημένης συγκυρίας με την έξαρση των προσφυγικών ροών συναντά σοβαρές επιφυλάξεις από τους ευρωπαίους εταίρους και ότι υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων συνεχίζονται ακόμα και τώρα οι διαβουλεύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο Γενικός Διευθυντής Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξετάσει περαιτέρω το Ελληνικό αίτημα σε πολιτικό επίπεδο.


Διγλωσσία και ασυνεννοησία από την Κυβέρνηση στο θέμα της χορήγησης θεωρήσεων (Visa Schengen)Στον αντίποδα όλων αυτών, βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το οποίο όχι μόνο δεν γνωρίζει τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά μοιράζει υποσχέσεις για την επέκταση της διάρκειας του και για το ενδεχόμενο εφαρμογής του προγράμματος και σε άλλα νησιά που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές!!!

Όπως είναι γνωστό το θέμα της εφαρμογής του Προγράμματος ήρθε στην επιφάνεια από την επιστολή που απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κα. Χρ. Καλογήρου με την οποία υπογράμμιζε τις ανησυχίες των τουριστικών φορέων για την καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος ή ακόμη χειρότερα για τον κίνδυνο μη έναρξης του.

Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης σχολιάζοντας τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι νησιώτες θα πληρώσουν πολύ ακριβά τους πειραματισμούς της σημερινής κυβέρνησης και την πολιτική που ακολούθησε στο προσφυγικό. Δυστυχώς η χρονιά που διανύουμε χάθηκε. Το πρόγραμμα έπρεπε να λειτουργεί από τον Απρίλιο. Είμαστε στα μέσα Μαΐου και οι διαπραγματεύσεις ακόμα συνεχίζονται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξελέγη με τη σημαία της σκληρής διαπραγμάτευσης που θα έκανε σε όλα τα επίπεδα. Τελικά αυτό που την διακρίνει είναι η διαπραγματευτική της ανικανότητα και η παντελής έλλειψη συντονισμού. Προχωράει χωρίς να διαθέτει κανένα σχέδιο, χωρίς συμμάχους, χωρίς καμία εναλλακτική πρόταση. Και το κυριότερο: στους κόλπους της δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά».

Δείτε στη συνέχεια τις απαντήσεις των τριών Υπουργείων:

 

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση