Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές Χίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης με αφορμή την καταδίκη της Ελλάδος από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές Χίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές Χίου»

Στις 26/2/2016 είχα καταθέσει ερώτηση σχετικά με το έργο της κατασκευής νέων δικαστικών φυλακών στο νησί της Χίου, επισημαίνοντας ότι το υφιστάμενο κτήριο είναι σε οριακή κατάσταση. Στην απάντηση του Υπουργείου αναφερόταν μεταξύ άλλων, ότι οι «υποστηρικτικές μελέτες για την τεκμηρίωση της οριστικής καταλληλότητας της προτεινόμενης τοποθεσίας δεν προχώρησαν, αφενός διότι την εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.» διαδέχθηκε από 31.7.2015 […] η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» […] και αφετέρου επειδή το Υπουργείο μας, λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας, επέλεξε την αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων κτιριακών υποδομών και όχι την κατασκευή νέων».

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε μια ακόμα καταδίκη της χώρας μας για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα. Στην υπόθεση «Ίγκμπο και άλλοι κατά Ελλάδος», το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι υπήρξε παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υποχρέωσε την Ελλάδα στην καταβολή αποζημίωσης στους δικαιωθέντες.

Επειδή

Η χώρα μας δε μπορεί να διασύρεται διεθνώς για υποθέσεις που αφορούν σε ανθρώπινα δικαιώματα

Η δημιουργία νέων δικαστικών φυλακών στη Χίο είναι αίτημα που στηρίζεται από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Θα ενεργοποιήσετε εκ νέου το σχεδιασμό για ανέγερση νέου κτηρίου φυλακών στη Χίο, μετά και την πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας;

2. Ποια είναι αυτή τη στιγμή η σχέση μεταξύ αριθμού κρατουμένων/ χωρητικότητας στη δικαστική φυλακή Χίου;

3. Εάν το Υπουργείο εμμένει στη γραμμή «αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων κτιριακών υποδομών και όχι την κατασκευή νέων», ποιες είναι οι ενέργειές στις οποίες θα προβεί, αφενός για να βελτιώσει τις κτιριακές υποδομές, αφετέρου να αποφύγει μελλοντικές καταδίκες και υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων (οι οποίες σημειωτέον επιβαρύνουν και αυτές τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας);

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση