Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την έκδοση εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την έκδοση εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς την Υπουργό Εργασίας αναφορικά με τη διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε συνέχεια του non-paper που δημοσιεύθηκε.

Ερώτηση

Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Έκδοση εκκρεμών συντάξεων»

Μόλις χθες (30/3/2017) είδε το φως της δημοσιότητας, εσωτερικό έγγραφο (non-paper) του ΕΦΚΑ, στο οποίο απαριθμούνται και αναλύονται οι δυσλειτουργίες του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα. Μεταξύ άλλων, στην ενότητα «Συγκεκριμένα σχόλια ή παρατηρήσεις» αναφέρεται ότι: «Δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών συντάξεων, ούτε φαίνεται πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην ομάδα των Γενικών Διευθυντών, προκειμένου να διασφαλιστεί η υποστήριξη της Διοικητικής Ομάδας στην επίτευξη του στόχου.»

Μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του εγγράφου, το Υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, έσπευσαν να προβούν σε ανακοινώσεις και να διαβεβαιώσουν ότι ο στόχος για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων (Οκτώβριος 2017) θα επιτευχθεί. Στις ανακοινώσεις επίσης αναφέρεται ότι έχουν ήδη εκδοθεί 40.000 συντάξεις.

Επειδή, τόσο οι άνθρωποι που αναμένουν τη σύνταξή τους πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα, αλλά και οι Έλληνες πολίτες αξιώνουν από την κυβέρνησή τους να είναι ειλικρινής και ακριβής σε αυτά που ανακοινώνει,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Οι 40.000 συντάξεις που, σύμφωνα με το Υπουργείο, έχουν εκδοθεί, είναι οριστικές συντάξεις ή πρόκειται για προσωρινές; Παρακαλούμε να μας δώσετε ακριβή αριθμό των προσωρινών και των οριστικών πράξεων συνταξιοδότησης. Επίσης πόσες επικουρικές συντάξεις και πόσα εφάπαξ έχουν εκδοθεί κατά τα έτη 2015, 2016 και πρώτο τρίμηνο 2017;

2. Ποια η μηνιαία στοχοθεσία μέχρι και τον Οκτώβριο 2017 για έκδοση οριστικών συντάξεων;

3. Πόσα από τα 859 εκ. € που προορίζονταν για την πληρωμή των εκκρεμών (οριστικών) συντάξεων έχουν μέχρις στιγμής απορροφηθεί;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση