Βουλή

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ σχετικά με τη σύγχυση σε χιλιάδες συνταξιούχους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα, αναφορικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και το Ασφαλιστικό

Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ σχετικά με τη σύγχυση σε χιλιάδες συνταξιούχους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα, αναφορικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και το Ασφαλιστικό

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τους συνταξιούχους αγρότες και το αλαλούμ που έχει προκύψει με όσους εξακολουθούν και απασχολούνται.

«Χιλιάδες αγρότες (σημερινοί και αυριανοί συνταξιούχοι) βρίσκονται σήμερα σε σύγχυση, εξαιτίας των άστοχων χειρισμών και της ανικανότητας της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση με το νόμο Κατρούγκαλου ουσιαστικά τους έβαλε μπροστά στο δίλημμα: να διαλέξουν ανάμεσα στη σύνταξή τους ή στο να συνεχίσουν να εργάζονται στα χωράφια τους και να χάσουν το 60% της σύνταξής τους. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τους αγρότες, που συχνά σύνταξη και χωράφι μαζί δε δίνουν αξιοπρεπές εισόδημα.

Οι δηλώσεις εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου επιτείνουν τη σύγχυση, καθώς κανείς δε γνωρίζει εάν οι αγρότες θα εξαναγκαστούν να μεταβιβάσουν και τα δικαιώματα ΟΣΔΕ, τα οποία όμως διαχρονικά αποτελούν περιουσιακό τους στοιχείο.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της συμβάλει στην εξόντωση των μικρών και μεσαίων αγροτών και ενισχύει την αβεβαιότητα και την ανησυχία για το αύριο.  

Για όλα αυτά τα θέματα τοποθετήθηκα χθες στη Βουλή ζητώντας απαντήσεις από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο και καταθέσαμε κοινοβουλευτική ερώτηση με τους συναδέλφους κ. Βρούτση, βουλευτή Κυκλάδων, τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, την κ. Αραμπατζή, βουλευτή Σερρών, τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και τον κ. Βεσυρόπουλο, βουλευτή Ημαθίας.»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Τους Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οικονομικών

Θέμα: Σύγχυση σε χιλιάδες συνταξιούχους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα, αναφορικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και το Ασφαλιστικό

Κύριοι Υπουργοί,

Σε μεγάλη σύγχυση  και δίλημμα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ασκούντες αγροτική δραστηριότητα. Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι ΟΓΑ και άλλων ταμείων, ετεροεπαγγελματίες και όσοι ακόμη θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν εντός του 2017 συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αιτία, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, που -σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης- θα ξεκινούσαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, εκκρεμούν ουσιώδεις διευκρινίσεις για το αν αξίζει τελικά να συνεχίζουν να έχουν αγροτική δραστηριότητα και να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις. Καθώς, οι προβλεπόμενες (δεδομένου ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές εγκύκλιοι του ν. 4387/2016) αλλαγές στο Ασφαλιστικό και οι επερχόμενες αλλαγές στο φορολογικό (μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ, όπως γράφεται) αποτελούν «αχαρτογράφητα νερά».

Αναλυτικότερα:

Οι νέοι συνταξιούχοι (από 1-1-2017) βρίσκονται «μεταξύ σφύρας και άκμονος», καθώς σύμφωνα και με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4387/2016, καλούνται είτε να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα με συνέπεια την περικοπή της σύνταξής τους κατά 60%, είτε να παραμείνουν συνταξιούχοι, χάνοντας το πολύτιμο γι’ αυτούς συμπληρωματικό και αναγκαίο εισόδημα  από την καλλιέργεια του μικρού τους κλήρου.

Όσον δε αφορά στους παλαιούς συνταξιούχους (πλην ΟΓΑ), που συνεχίζουν να έχουν αγροτικό εισόδημα, θα κληθούν αφενός να καταβάλουν εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ της τάξεως του 7%, αφετέρου, με την συζητούμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.900 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλουν φόρο για όποιο εισόδημα προκύψει από την αγροτική δραστηριότητα.

Επιπροσθέτως, με δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός αγροτών – άνω των 450.000 από τους 750.000 συνολικά - είναι ετεροεπαγγελματίες αγρότες, με μικρό κλήρο, που τον καλλιεργούν ίσα ίσα για να αποκομίσουν ένα επιπρόσθετο μικρό εισόδημα, θα αναγκαστούν ή να παρατήσουν τις καλλιέργειές τους και να μην υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα να χάσουν ένα εισόδημα (εφόσον μιλάμε για συνδεδεμένες) ή θα τις κρατήσουν  ως δικαίωμα αλλά δεν θα τις καλλιεργούν, οπότε θα χάνεται το προϊόν. Εκτός και αν τους εξαναγκάσετε να πουλήσουν τα δικαιώματά τους.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Όλα τα ανωτέρω οδηγούν στην πόρτα της εξόδου πολλές χιλιάδες απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα με αποτέλεσμα, να ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνει κλήρος ακαλλιέργητος και να ερημώσει η ύπαιθρος

Η αύξηση της ακαλλιέργητης γης επηρεάζει και το μέγεθος των κοινοτικών επιδοτήσεων, εφόσον συνδέονται με την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος (συνδεδεμένες ενισχύσεις). Από τη στιγμή λοιπόν, που το παραγόμενο προϊόν θα μειωθεί, αυτό δύναται να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και τον όγκο των επιδοτήσεων, που θα δοθούν στη χώρα μας με την επόμενη ΚΑΠ.

Το ασφυκτικό, φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, που δημιουργείται για τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο απασχολούμενους με τον γεωργικό τομέα, μπορεί να τους στρέψει πρακτικά στη «μαύρη οικονομία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα διαφυγόντα έσοδα από τα κρατικά ταμεία

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιον λόγο η Κυβέρνηση, με την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διευκρινίσεις και στις σχετικές εγκυκλίους;

2. Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ετεροεπαγγελματιών αγροτών, με τη θέσπιση ενός πλαφόν εισοδήματος;

3. Σε ό,τι αφορά τους υπό συνταξιοδότηση -εντός του 2017- αγρότες παραγωγούς του πρώην ΟΓΑ, εφόσον δε μεταβιβάσουν αλλά κρατήσουν τα δικαιώματά τους, προτίθεστε τελικά να ανακαλέσετε την σχετική  διάταξη του δικού σας ασφαλιστικού νόμου, ώστε να μην περικοπεί το 60% της σύνταξής τους;

4. Σε περίπτωση που χιλιάδες δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης αναγκαστούν να απωλέσουν τα δικαιώματά τους, πώς θα διαχειριστείτε τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων και τις συνέπειες αυτής;

5. Έχει εκτιμηθεί από την Κυβέρνηση το ύψος της απώλειας των εθνικών πόρων εξαιτίας των ανωτέρω πράξεων και παραλείψεών σας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αραμπατζή  Φωτεινή

Βρούτσης Ιωάννης

Μηταράκης Παναγιώτης

Βεσυρόπουλος Απόστολος

 

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση