Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την καταβολή ενισχύσεων για τη χυμοποίηση πορτοκαλιών, σε παραγωγούς του νομού Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την καταβολή ενισχύσεων για τη χυμοποίηση πορτοκαλιών, σε παραγωγούς του νομού Χίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, αναφορικά με τις ενισχύσεις για τη χυμοποίηση πορτοκαλιών, μεταποιητικής περιόδου 2018. Ο κ. Μηταράκης ρωτάει πότε θα καταβληθούν στους παραγωγούς οι ενισχύσεις, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την τρέχουσα περίοδο 2019. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Καταβολή ενισχύσεων για τη χυμοποίηση πορτοκαλιών, σε παραγωγούς του νομού Χίου». 

Με την ΑΠ 429/124809/23.11.2017 (ΦΕΚ Β’4190/2017) απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκε η συμμετοχή της μεταποιητικής επιχείρησης «Χυμοί Χίου» στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης για χυμοποίηση πορτοκαλιών για τη μεταποιητική περίοδο 2018. Οι παραγωγοί πορτοκαλιών προς χυμοποίηση παρέδωσαν το προϊόν τους, βάσει των προϋποθέσεων και των κριτηρίων τα οποία όριζε η σχετική ΥΑ. 

Ωστόσο, οι παραγωγοί μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τα ποσά της ενίσχυσης για το 2018, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε εξέλιξη οι αντίστοιχες διαδικασίες για το έτος 2019. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων στους παραγωγούς του νομού Χίου για τη χυμοποίηση των πορτοκαλιών; Ποιες ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί και ποιες ακόμη εκκρεμούν; 

2.    Ποιες είναι οι αρμόδιες Υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται στη διαδικασία καταβολής των συγκεκριμένων ενισχύσεων; 

3.    Πότε προβλέπεται να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά; 

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του Υπουργού στη συνέχεια:

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση