Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Δήλωση Βουλευτή Χίου ΝΔ Νότη Μηταράκη για την επικείμενη κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά και κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομικών:

«Τα ήξεις αφήξεις, τα μισόλογα και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά τελειώνουν. Πριν από λίγο κατέθεσα ερώτηση - και ζήτησα να συζητηθεί και ως επίκαιρη στην Ολομέλεια - στην οποία ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Αν θα προχωρήσει από 1.1.2017 στην κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ και αν ναι, ποια ισοδύναμα θα φέρει και πότε.

Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και περιθώρια για άλλες ψεύτικες υποσχέσεις δεν υπάρχουν.  Αρκετές έδωσαν οι κυβερνώντες για το προσφυγικό  και τη φορολογία των ναυτικών. Αυτήν την ώρα, οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και κάτι ακόμα: Όπως όλοι γνωρίζουν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών η ΝΔ το στήριξε στην πράξη. Όσοι αυτή την κρίσιμη ώρα εγείρουν τις ίδιες αξιώσεις από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση  μόνο ζημιά κάνουν στον αγώνα των νησιωτών. Η κυβέρνηση κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά οδηγεί σε νέκρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Την 30η Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, με μαζική συμμετοχή των πολιτών. Οι συγκεντρώσεις αυτές είναι η απάντηση των παραγωγικών δυνάμεων των νησιών στην κατάργηση του ειδικού συντελεστή ΦΠΑ των νησιών, το οποίο αποτελούσε το μοναδικό ουσιαστικό μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας κατ’ επιταγή και του Συντάγματος.

Θυμίζουμε ότι η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού το θέμα μπήκε στην ατζέντα της «διαπραγμάτευσης» με την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους θεσμούς τον Ιούνιο του 2015 (σελίδα 3 της εν λόγω επιστολής).

Η Κυβέρνηση Σαμαρά, την περίοδο 12-15, είχε την πράξη υπερασπιστεί το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Η κατάργησή του έρχεται σε μια εποχή που τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου πλήττονται και από το προσφυγικό, επίσης πρόβλημα που δημιουργήθηκε ως συνέπεια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και γιγαντώθηκε ως συνέπεια της ατολμίας και της ανικανότητάς της.

Την ίδια στιγμή οι νησιώτες ακούνε μόνο λόγια παρηγοριάς και γενικόλογες υποσχέσεις από τα κυβερνητικά στελέχη. Παράδειγμα η πρόσφατη εξαγγελία ότι πριν το τέλος του έτους ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην παρουσίαση της «Διακήρυξης της Νησιωτικής Πολιτικής», χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Ούτε να προσδιορίζονται τα οικονομικά μεγέθη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Είναι ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου να καταργηθεί ο ειδικός συντελεστής των νησιών από 1/1/17 ή διαπραγματεύεται ισοδύναμα με τους Θεσμούς, όπως κατά καιρούς οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν να εννοηθεί;

2. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ποια είναι τα μέτρα ελάφρυνσης που θα δοθούν ως αντιστάθμισμα και πότε αυτά προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή;

3. Έχει εξασφαλίσει η Κυβέρνηση το δικαίωμα, με βάση την νομοθεσία της Ε.Ε. να μπορεί στο μέλλον να επαναφέρει το μέτρο, αν ναι υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης & της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση

 

Με την απάντησή της, η Υφυπουργός, κα. Κατερίνα Παπανάτσιου, επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά ότι βάσει "του άρθρου 118 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4446/2016 (ΦΕΚ 240Α΄), τροποποποιήθηκε η παράγραφος 4 του άρθρου 21 του ανωτέρω Κώδικα ΦΠΑ και παραμένουν στο μειωμένο κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ μέχρι 31/12/2017 τα νησιά των νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου." Για ακόμη μία φορά, η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα είναι πραγματικότητα και τα αντίμετρα παραμύθι.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση