Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Schengen)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για το πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής Schengen (& απαντήσεις)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Schengen).

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

1.    τον Υπουργό Εξωτερικών 
2.    την Υπουργό Τουρισμού
3.    τον Υπουργό Εσωτερικών 
4.    τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 

Θέμα:  «Πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Schengen)».

Το πρόγραμμα έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (visa Schengen), από την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του το 2012, έχει συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.  Ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την πίεση που δέχονται τα νησιά αυτά εξαιτίας του μεταναστευτικού και τη σταδιακή κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, το πρόγραμμα της visa Schengen, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και επίδραση στις τοπικές οικονομίες. 

Ωστόσο, κάθε χρονιά παρατηρείται μια ολιγωρία εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των αρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να κινηθούν εγκαίρως και να εξασφαλίσουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εφαρμοστούν οι απλοποιημένες διαδικασίες που διευκολύνουν την επίσκεψη τουριστών από τα τουρκικά παράλια. Σημειώνουμε ότι για το έτος 2017, το πρόγραμμα είχε εγκριθεί μετά και από δική μας παρέμβαση και πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές της τουριστικής περιόδου και οι επαγγελματίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για ακόμα μια χρονιά αγωνιούν για το πότε θα εγκριθεί το πρόγραμμα για το 2019. Για άλλη μια χρονιά, το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει καμιά ενημέρωση για το θέμα. 

Για τους ανωτέρω λόγους, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

1.    Ποιες οι μέχρι σήμερα ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εγκριθεί η visa Schengen για το έτος 2019;

2.     Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αναμένεται να ληφθεί η έγκριση για τη συνέχιση του προγράμματος και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό; 

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών στη συνέχεια:

Απάντηση του Υπουργείου Του... by on Scribd

Απάντηση Υπουργείου Ναυτιλί... by on Scribd

Απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών by Notis Mitarachi on Scribd

 

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών by Notis Mitarachi on Scribd

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση