Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη σχετικά με το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στον όρμο Λημνιών Βολισσού, Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη σχετικά με το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στον όρμο Λημνιών Βολισσού, Χίου

Ερώτηση του κ. Νότη Μηταράκη, Βουλευτή Χίου προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη σχετικά με το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στον όρμο Λημνιών Βολισσού, Χίου.

11 Φεβρουαρίου 2015

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στο εσωτερικό του όρμου Λημνιών Βολισσού, ο ΕΟΤ, σε συνέχεια προγραμματικής συμφωνίας με το Δήμο Αμανής (και στη συνέχεια με το Δήμο Χίου) ανέλαβε να μελετήσει, να εντάξει στο ΕΣΠΑ 2010 - 2014, να παραλάβει και να παραδώσει το έργο “Δημιουργία Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών” στον όρμο Λημνιών Βολισσού. Το έργο ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014.

Στο τέλος Μαΐου 2014, με ένα πολύ δυνατό νότιο άνεμο, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα μέσα στον όρμο των Λημνιών με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής αγανακτισμένοι να στείλουν επιστολή σε ΕΟΤ, Δήμο Χίου, Περιφέρεια Β. Αιγαίου και να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι το λιμάνι παραμένει ακατάλληλο για χρήση κατά τους χειμερινούς μήνες. Τον Ιούλιο του 2014 οι μηχανικοί του ΕΟΤ παραλαμβάνουν από την ανάδοχο εταιρεία το έργο το οποίο εκτελέστηκε σύμφωνα με τις μελέτες. Την ίδια περίοδο ο μηχανικός του ΕΟΤ στέλνει επιστολή στον Δήμο Χίου, να παραλάβει το έργο και να του δώσει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε σχεδιασμό της εξωτερικής θωράκισης του λιμανιού με την επέκταση των δύο λιμενοβραχιόνων, ενώ παράλληλα να ξεκινήσει και τη διαδικασία ένταξης του έργου ύψους 800.000 ευρώ ως υποέργο στο τρέχον ΕΣΠΑ. Το Λιμενικό Ταμείο Χίου αναλαμβάνει και εκπονεί την απαιτούμενη μελέτη κυματικής διείσδυσης, η οποία εξασφαλίζει ότι η προτεινόμενη νέα διάταξη αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα καιρικά φαινόμενα οποία και αποστέλλεται στον ΕΟΤ για τις δικές του ενέργειες.

Το εν λόγω έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό έργο για τη περιοχή, καθώς ανοίγει νέες θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης για το τμήμα της δυτικής Χίου, ενώ καθιστά τα Λημνιά πύλη από και προς τις Σποράδες και τη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός με προφανείς συνέργειες στον τομέα του τουρισμού.

Σήμερα που μιλάμε τα πράγματα είναι εξαιρετικά άσχημα, καθώς ο Νοτιάς έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.  Επισυνάπτω σχετικές φωτογραφίες.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού στην τροποποίηση της χωροθέτησης του έργου, ώστε να συμπεριλάβει και τα νέα απαραίτητα λιμενικά έργα, καθώς και στην σχετική τροποποίηση της ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων);

2. Θα εντάξει τα απαραίτητα διορθωτικά λιμενικά έργα στο υπάρχον έργο, ώστε να χρηματοδοτηθούν;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής,

 

Νότης Μηταράκης

Βουλευτής Χίου – Νέα Δημοκρατία

 

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού εδώ

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση