Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή για την κατάρρευση οροφής στο Ν. «Σκυλίτσειο» Χίου

Ερώτηση στη Βουλή για την κατάρρευση οροφής στο Ν. «Σκυλίτσειο» Χίου

Με Eρώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, με τον αναπληρωτή τομεάρχη, Ιάσονα Φωτήλα και τον βουλευτή της ΝΔ στη Χίο, Νότη Μηταράκη, αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα του Νοσοκομείου της Χίου.

Όπως λένε, "η κατάρρευση τμήματος της οροφής της Παθολογικής Κλινικής αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά παράδειγμα, τα οποία δυστυχώς αποτυπώνουν την Τριτοκοσμική κατάσταση στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου​. Η αδιαφορία και η παντελής απουσία του υπουργείου Υγείας, όπως και της διοίκησης του Νοσοκομείου είναι απολύτως ξεκάθαρη.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται "αδιάσειστα" στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει πετάξει στον "κάλαθο των αχρήστων" τα όποια σχέδια στον Τομέα της Υγείας ειδικά στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές".

ΕΡΩΤΗΣΗ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Κατέρρευσε τμήμα της οροφής στο νοσοκομείο Χίου!»

Την προηγούμενη Τρίτη κατέρρευσε μέρος της οροφής στην Παθολογική Κλινική του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου. Ευτυχώς, και καθώς η κατάρρευση του τμήματος έγινε σε διάδρομο έξω από θάλαμο ο οποίος χρησιμοποιείται, από καθαρή τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή κάτι χειρότερο.

Η κατάρρευση μέρους της οροφής δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Δυστυχώς είναι ένα μόνο παράδειγμα της τριτοκοσμικής κατάστασης της Παθολογικής Κλινικής, ενώ αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αδιαφορία και απουσία του αρμόδιου Υπουργείου και της διοίκησης του νοσοκομείου, που δε φρόντισαν ούτε να προβούν σε άμεσες παρεμβάσεις και επισκευές, ούτε να αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα.

Ενώ αντίθετα, η προηγούμενη διοίκηση είχε προχωρήσει τόσο σε άμεσες ενέργειες, και επιπλέον είχε εξασφαλίσει πιστώσεις για την ανακαίνιση της Παθολογικής Κλινικής και είχε κάνει ενέργειες για εξασφάλιση πόρων από αξιοποίηση της περιουσίας του Νοσοκομείου.

Στις 21/7/2017, σε συνέντευξη τύπου, η διοίκηση του Νοσοκομείου παραδέχτηκε ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει για τη βελτίωση των συνθηκών στην Παθολογική (κάτι που οδήγησε στα πρόσφατα γεγονότα με την οροφή), αλλά ταυτόχρονα κοινοποίησε ότι υπάρχουν προβλήματα στατικότητας του κτιρίου, τα οποία και γνώριζε.

Επειδή:

· Η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Χίου είναι από τις μεγαλύτερες και η βασικότερη κλινική του Νοσοκομείου

· Η σημερινή κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο με κίνδυνο για ασθενείς, προσωπικό και επισκέπτες.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες του Υπουργείου και της Διοίκησης του νοσοκομείου προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσφατη ζημιά; Γιατί δεν είχε φροντίσει μέχρι σήμερα να προχωρήσει σε εργασίες επισκευής και συντήρησης, της Παθολογικής Κλινικής; Ποιο το χρονοδιάγραμμα και ποιος ο σχετικός προϋπολογισμός για τις άμεσες επισκευές που απαιτούνται;

2. Ήταν εν γνώσει της Διοίκησης του Νοσοκομείου, τα προβλήματα στατικότητας του κτιρίου της Παθολογικής Κλινικής; Αν ναι, από πότε γνώριζε και σε ποιες ενέργειες είχε προβεί για την προστασία ασθενών, προσωπικού και επισκεπτών; Προκύπτουν ευθύνες, διοικητικές και ποινικές, για αμέλεια και πρόκειται το Υπουργείο να προχωρήσει σε σχετική διερεύνηση;

3. Πώς θα αξιοποιήσει η σημερινή Διοίκηση του Νοσοκομείου παλαιότερες προσπάθειες για εξεύρεση πόρων από δωρεές και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του; Ποιος ο μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της για την Παθολογική Κλινική;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΝΟΤΗΣ

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση