Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού. Με αφορμή την ερώτηση, ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με έκπληξη και θλίψη πληροφορήθηκα ότι κλείνει με απόφαση της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου η Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού. Μια συλλογή, την οποία είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε ανοιχτή με πολλές προσπάθειες και εξασφαλίζοντας την ύπαρξη φύλακα για όλο το χρόνο.

Τώρα η αρμόδια αρχή, έχοντας μετακινήσει τον μοναδικό αυτό υπάλληλο και εξωθώντας τον σε άδεια άνευ αποδοχών, επικαλείται … έλλειψη προσωπικού για την απόφαση να κλείσει η συλλογή, θυμίζοντας το μητροκτόνο που ζητούσε την επιείκεια του δικαστηρίου επειδή … ήταν ορφανός!

Για το λόγο αυτό κατέθεσα ερώτηση στην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού ζητώντας να πληροφορηθώ αφενός τους λόγους μετακίνησης του μοναδικού υπαλλήλου φύλαξης και αφετέρου για τις ενέργειες προκειμένου να επαναλειτουργήσει η συλλογή.

Να θυμίσω ότι είναι η ίδια αυτή υπηρεσία (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου) που, σε αντίθεση κάθε κανόνα και λογικής, αποδέχεται τη λειτουργία εντός του μνημείου του Κάστρου του παράνομου καταυλισμού μεταναστών της Σούδας.

Οι προτεραιότητες της υπηρεσίας είναι προφανείς σε όλους, αλλά όχι αποδεκτές…»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: «Κλειστή για το κοινό η Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού».

Με ιδιαίτερη λύπη, πληροφορηθήκαμε, από  την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, κ. Όλγας Βάσση, ότι η Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού θα παραμείνει κλειστή για όλη της διάρκεια της θερινής περιόδου. Στο εν λόγω έγγραφο (Α.Π. 1514/23.5.2017), προς το Δήμο Χίου, η Προϊσταμένη της Εφορείας επικαλείται έλλειψη προσωπικού φύλαξης, για να δικαιολογήσει την απόφασή της.

Ωστόσο δεν αναφέρει στο εν λόγω έγγραφο, ότι υπήρχε φύλακας, ο οποίος με απόφαση της ίδιας μετακινήθηκε στην υπηρεσία εντός της πόλη της Χίου. Τέλος, ο εν λόγω υπάλληλος, εξωθήθηκε σε άδεια άνευ αποδοχών, καθώς του ζητήθηκε να υπηρετεί και στις δύο θέσεις (Βολισσό και πόλη Χίου) και να καλύπτει τις μετακινήσεις του με ίδια έξοδα.

Επειδή:

Είναι απαράδεκτο να επικαλείται η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων έλλειψη προσωπικού, όταν η ίδια έχει μετακινήσει τον υπάλληλο από τη θέση του.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού (αφιερωμένη στον Αριούσιο Οίνο, τοπικό προϊόν που χρονολογείται από τα ομηρικά χρόνια) μπορεί, σε συνδυασμό με τα τοπικά επισκέψιμα οινοποιεία να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή.

Καθήκον των τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών είναι να προστατεύουν, να αναδεικνύουν και να προβάλλουν τις όποιες αρχαιολογικές συλλογές και μνημεία διαθέτει κάθε τόπος και όχι να εργάζονται για την απαξίωσή τους.

Καλείται να απαντήσει η αρμόδια υπουργός:

1. Για ποιους λόγους και βάσει ποιων προτεραιοτήτων, έχει μετακινηθεί ο φύλακας που υπηρετούσε στην Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού; Ποια τα κριτήρια για τη μετακίνησή του;

2. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο και η αρμόδια τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα η Συλλογή και να είναι επισκέψιμη από το κοινό; Εφόσον μάλιστα η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κρίνει ότι η απόσταση μεταξύ Χίου και Βολισσού είναι μικρή, γιατί δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στέλνει καθημερινά υπάλληλο της κεντρικής υπηρεσίας να ανοίγει και να λειτουργεί καθημερινά τη Συλλογή;

Ο ερωτών βουλευτής 

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση